Kója-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kója-hegy
Világörökség
Dandzsógaran, a Kója-hegy középpontja
Dandzsógaran, a Kója-hegy középpontja
Adatok
OrszágJapán
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, III, IV, VI
Felvétel éve2004
Elhelyezkedése
Kója-hegy (Japán)
Kója-hegy
Kója-hegy
Pozíció Japán térképén
é. sz. 34° 13′ 04″, k. h. 135° 35′ 00″Koordináták: é. sz. 34° 13′ 04″, k. h. 135° 35′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kója-hegy témájú médiaállományokat.

Kója-hegynek (japánul 高野山 Kója-szan) hívják az Oszakától délre található Vakajama prefektúrában fekvő hegyeket. Ezen kívül a kója-szan a Kongóbudzsi (japánul 金剛峯寺) módosító szava is. Hivatalosan nincs egy konkrét hegy Japánban, amit Kója-hegynek hívnának.

A Kója-hegy leginkább arról ismeretes, hogy itt található a Kójaszan singon buddhista rend központja; ezen a hegyen először egyébként Kúkai szerzetes telepedett le 819-ben. A hegy nyolc csúcsa között 800 méter magason található völgyben az eredeti Kója-szan kolostor Kója városává nőtte ki magát, ahol többek között 120 templom (sokuk nyújt szállást zarándokoknak) és egy vallási tanulmányok mellett elkötelezett egyetem is van. Azért ezt a helyet választották, mert a terület egy lótusz virágra emlékeztet.

A hegy az alábbi híres helyeknek ad otthont:

  • Okunoin (japánul 奥の院), Kúkai mauzóleuma, amit Japán leghatalmasabb temetője vesz körül
  • Dandzsógaran (japánul 壇上伽藍), a hegy szívében található terület
    • Konpon Daitó (japánul 根本大塔), a singon tanelmélet szerint ez egy pagoda, ami egy olyan mandalának a középpontja, mely nem csak a Kója-hegyet, de egész Japánt is lefedi
  • Kongóbu-dzsi (japánul 金剛峯寺), a Kójaszan singon buddhista rend főtemploma
  • Kójaszan csóisi-micsi, a hegyen felvezető tradicionális útvonal

2004-ben az UNESCO a Kója-hegyet és még két másik helyet a Kii-félszigeten (Josino és Omine illetve Kumano Szanzan) a következőképp vett fel a világörökségek listájára: világörökségi helyszín Szent helyek és zarándokutak a Kii-hegységben.[1]

Megközelíthetőség[szerkesztés]

Elsősorban a Nankai elektromos vasúttal lehet a hegyet megközelíteni, az oszakai Namba állomásról; a Gokurakubasi állomásnál kell leszállni, ami a hegy lábánál található. Innen egy felvonóval mintegy 5 perc alatt felsurranhatunk a hegy tetejére. Gyorsvonattal a teljes utazás kb. másfél órás, egyébként mintegy 2 órás. Hétvégenként autóval késő estig borzalmas a forgalom, viszont hétközben kellemesen lehet autózni. A hegyen számos buddhista kolostor kínál hagyományos szállást vacsorával és reggelivel.

Képek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Hiragana Times, "Koyasan- A Sacred Tranquility", Volume #294, April 2011, pp. 34-37.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

További olvasmányok[szerkesztés]

Nicoloff, Philip L.. Sacred Koyasan: A pilgrimage to the Mountain Temple of Saint Kōbō Daishi and the Great Sun Buddha. State University of New York Press (2008)