Kínai lágyhéjúteknős

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kínai lágyhéjúteknős
Pelodiscus.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Teknősök (Testudines)
Alrend: Nyakrejtő teknősök (Cryptodira)
Család: Lágyhéjúteknős-félék (Trionychidae)
Nem: Pelodiscus
Faj: P. sinensis
Tudományos név
Pelodiscus sinensis
(Wiegmann, 1835)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kínai lágyhéjúteknős témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai lágyhéjúteknős témájú kategóriát.

Portré

A kínai lágyhéjúteknős (Pelodiscus sinensis) a hüllők (Reptilia) osztályba a teknősök (Testudines) rendjébe és a lágyhéjúteknős-félék (Trionychidae) családjába tartozó Pelodiscus nem egyetlen faja.

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kína, Tajvan, Észak-Vietnam és Japán területén honos.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szemeiken keresztül halad 3 fekete vonal, ez megkönnyíti felismerésüket, illetve ajkukon és torkukon világos kis foltok találhatóak. A hátuk szürkés is lehet, de az olajzöld, olajbarna sem ritka, egyszínű, vagy apró pettyekkel borított. Hasa világos színű, fehéres, esetenként kissé foltos. Mérete változó, kifejletten van amelyik "csak" 25 cm-es, de hallottak már 35-40 cm-es példányokról is.

Viselkedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendkívül agresszív állat, szép kör alakú vágást hagy maga után az éles szarukávája. Ideges természetű, mindenre támad, ami mozog. Mivel ilyen galádul viselkedik, ezért célszerű egyedül tartani, fiatalabb korban még elviseli a fajtársakat, de bármikor összecsaphatnak, ami végzetes is lehet.

Tartása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tartásuk a helyigényt leszámítva nem túl bonyolult. Az akvárium minél nagyobb, annál jobb, nekem egy 60x30x30-asban éldegél, de ennél nagyobb még jobb. Az aljára célszerű homokot rakni, méghozzá a teknős magasságának 1,5-szeresét, mert semmit nem szeret annyira, mint beásni magát. Van, aki szárazulatot is hagy neki, mert állítólag a parton is szereti magát beásni. Vizet annyit töltsünk bele, hogy a teknős ha az alján hever és kinyújtja a nyakát, akkor levegőt tudjon venni. Eléggé bizarr látvány, mikor beássa magát, csak szemei és az orra látszik ki, s hirtelen kinyújtja a nyakát, hogy levegőt vegyen: olyan, mint egy muréna. Etetése sem okozhat sok gondot, szívesen eszik szárított halat, vagy marhaszív-mixet, vagy tulajdonképpen bármilyen teknős eledelt. A szárazságot jól bírják, 8-10 órát is kibírnak a víztől távol, de természetesen a vízben jobban érzik magukat.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csak tojásrakás idején hagyja el a vizet.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kína lágyhéjúteknősből teknőslevest csinálnak. Az IUCN vörös listáján a sebezhető kategóriában szerepel.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]