Kéknyakú egérmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kéknyakú egérmadár
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Egérmadár-alakúak (Coliiformes)
Család: Egérmadárfélék (Coliidae)
Nem: Urocolius
Faj: U. macrourus
Tudományos név
Urocolius macrourus
(Linnaeus, 1766)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kéknyakú egérmadár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kéknyakú egérmadár témájú médiaállományokat és Kéknyakú egérmadár témájú kategóriát.

A kéknyakú egérmadár (Urocolius macrourus) a madarak osztályának egérmadár-alakúak (Coliiformes) rendjébe és az egérmadárfélék (Coliidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Afrika trópusi részein, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Csád, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Bissau-Guinea, Kenya, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Ruanda, Szenegál, Szomália, Szudán, Tanzánia és Uganda területén honos. Száraz, tövises bozótosokban él. Nem vonuló.

Alfajai[szerkesztés]

  • Urocolius macrourus abyssinicus
  • Urocolius macrourus griseogularis
  • Urocolius macrourus laeneni
  • Urocolius macrourus macrourus
  • Urocolius macrourus massaicus
  • Urocolius macrourus pulcher
  • Urocolius macrourus syntactus

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 35 centiméter.A tarkóján levő világoskék folt határoz. Szürke alapszíne begyén és lábán világosabb, szárnyain és farkán kékes csillogású, ezek belső fele viszont vörösesbarna. Mellkasa szürkéssárga, szeme körül és fekete csőrén csupasz, piros folt látható. Feje tetején bóbita, lába korallpiros. Szárnyai lekerekítettek, rövidebb külső faroktollai közül a középső meghosszabbodott. A nemek hasonlóak, viszont a fiataloknak még hiányzik a kék nyakfoltjuk, az arcuk rózsaszín, a csőrük zöldes.

Névadó folt a nyakán

Életmódja[szerkesztés]

Társas madár, kis csoportokban él, gyakran összebújva, egymásba kapaszkodva pihennek az ágakon és tisztogatják egymás tollazatát. Röpte egyenes, hamar fárad, váltakozva siklik és repül surrogó hanggal. Levelekkel táplálkozik, de szereti a gyümölcsöket, magvakat és a nektárt is. Csoportosan kutat táplálék után is. Néha annyira belakmározhat, hogy kisebb pocakot növeszt, ha teli van gyomra-begye, sokszor pihen vállmagasságban szétterpesztett lábakkal. Igen élénk állat. Fogságban nehezen tartható.

Hangja[szerkesztés]

Lágy, magas, kéttagú fütty ( peeeeeee, peeeeeeeeee) néha rövidebb hangokkal megszakítva ( pyee, pyee, pyee), melyet pihenés és repülés közben egyaránt hallatnak.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészkét növényi anyagokból, levelekkel bélelve építi fákra, bokrokra. Csapatosan fészkelnek, néha elég közel egymáshoz.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blaunacken-Mausvogel című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]