Kálium-szorbát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerkezete

A kálium-szorbát (E202, C6H7O2K, kálium-(E,E)-hexa-2,4-dienoát) egy tartósítószer, a szorbinsav sója. Sok területen használják, többek között az élelmiszer-, a bor- és a kozmetikai iparban. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Kalii sorbas néven hivatalos.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kálium-szorbátot a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására használják a sajtban, borban, joghurtban, szárított húsokban és péksüteményekben. Sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele.

Sok kozmetikai termékben is használják tartósítószerként, néhány gyártó a parabéneket helyettesíti vele.

A borászatban borstabilizálónak használják, mivel borban szorbinsav képződik belőle. A kálium-szorbát meggátolja a fermentációt végző élesztőgombák szaporodását.

Ha a még élő gombák melyek a cukor szén-dioxiddá és etanollá való fermentációját végzik, elpusztulnak, nem képződik új gomba és a fermentáció megáll. Ez akkor fontos, ha a bort palackozás előtt édesítik (cukrozzák) így a hozzáadott cukor nem fermentálódik.


Néhány penész, (Trichoderma és Penicillium törzsek) és sarjadzógomba képes dekarboxilálni a szorbátokat, 1,3-pentadiént képezve. A pentadiénnek jellegzetes kerozin- vagy petróleumszaga van.