Iuppiter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jupiter (mitológia) szócikkből átirányítva)
Iuppiter
Nemférfi
SzüleiOps
Saturn
HázastársIuno Regina
Testvér
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Iuppiter témájú médiaállományokat.
Iuppiter és Iuno
A capitoliumi etruszk stílusú Iuppiter-templom rekonstrukciója

Zeusz római megfelelője Iuppiter, vagy gyakran Jupiter; ez a név a Dieis Pater (Ég Atya) kifejezésből származik. Neve legtöbbször Iuppiter Optimus Maximus (Legnagyobb és Legjóságosabb Iuppiter).

Iuppiter a legelső megszemélyesített római istenek egyike: Marsszal és Quirinusszal együtt alkottak egy ősi istenhármasságot, mely az egész államot képviselte és oltalmazta (nem csak egyes közösségeket). Az etruszk hatásra a Capitoliumon épült első hivatalos állami szentélyben azonban már egy „fiatalabb” triász tiszteletére mutattak be áldozatokat: ebben Jupiter mellett Iunót és Minervát találjuk. Alakja a dél-itáliai görögökkel való érintkezés során azonosult Zeuszéval.

Iuppiter etruszk megfelelője Tinia. Tinia az etruszk mitológiában az ég istene. Feleségeivel, Unival és Menrvával alkottak istenhármasságot. A római mitológiában Jupiter felesége Iuno, akit Iuno Regina néven is ismertek (Iuno királynő). Attribútumai: villámköteg, lándzsa, jogar.

A különböző feladatai ellátása közben aktuális mellékneveken szerepel:

  • Iuppiter Stator - A hadseregek kísérője, mert megállítja a harcból menekülőket.
  • Iuppiter Peretrius - biztosítja a hadizsákmányt.
  • Iuppiter Fulguralis - a villámszóró.
  • Iuppiter Terminus - a határok felett őrködő.
  • Iuppiter Fluvialis - esőt hozó és esőt küldő.
  • Iuppiter Optimus Maximus - a Legjobb és Legnagyobb.
  • Iuppiter Tonans – mennydörgő

Kultusza az etruszk hódítás után terjedt el Rómában, ekkor épült az etruszk stílusú capitoliumi Iuppiter Tonans-templom, amely név szó szerinti fordítása a templomban is olvasható Zeusz Brontósz névnek.[1] Ez az épület Róma későbbi történetében mindig is nagy szerepet játszott, egyfajta állami jelképpé vált. A felnőtté válás ünnepétől kezdve (amikor a toga viridis felöltésére került sor) a consulok hivatalba lépés előtti bikaáldozatán keresztül a triumphus aktusáig sok fontos vallási és állami esemény helyszíne volt.

Főpapja a flamen dialis volt. Ezt a tisztet például Caius Iulius Caesar is betöltötte egy ideig. A flamen dialis mindennapi életére vonatkozóan rendkívül szigorú szabályozások voltak, tekintettel Iuppiter nagy jelentőségére.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. T. Horváth Ágnes: Iuppiter Tonans (Mennydörgő Iuppiter) temploma