Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Junior Eurovision Song Contest (logo).svg
Ha a következő versenyről szeretnél többet tudni, lásd: 2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A Junior Eurovíziós Dalfesztivál vagy más néven Junior Eurovíziós Dalverseny (angolul: Junior Eurovision Song Contest, franciául: Concours Eurovision de la Chanson Junior) egy évente megtartott verseny az Európai Műsorsugárzók Uniójának aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban előadnak, majd szavaznak a többi résztvevő által benevezett számokra, hogy megtalálják a verseny legnépszerűbb dalát. Az országok az EBU-tag tévétársaságaikon keresztül szerepelnek (Magyarországon az MTVA tagja az EBU-nak), melyek feladata az országot képviselő énekes és dal kiválasztása. Ez a verseny a hagyományos verseny gyerekverziója, ahol a résztvevők 10-15 évesek lehetnek. Magyarország még egyetlen alkalommal sem vett részt a dalfesztiválon.

Az első fesztivált 2003-ban rendezték meg, és azóta minden évben. A versenyt a résztvevőkön kívül még több, részt nem vevő EBU-tagország is közvetíti, többek között Észtország, Finnország és Németország. Ahogy a hagyományos dalversenyt, így ezt is közvetítik Ausztráliában is.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A verseny története 2000-ig nyúlik vissza, amikor is a Danmarks Radio egy dalversenyt tartott gyerekek számára ebben az évben, majd a következő évben is. Ezen a versenyen 2002-ben Dánia mellett már a másik két skandináv ország (Svédország és Norvégia) is részt vett, és a fesztivált átkeresztelték Melodi Grand Prix Nordic-ra, azaz Északi Dal-Nagydíjra. Az EBU ennek mintájára hozta létre a Junior Eurovíziós Dalfesztivált.

Az első versenyt 2003-ban rendezték meg Dánia fővárosában, Koppenhágában, és azért itt, mert a verseny elődjét is az országban tartották minden évben.

Formátum[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A részt vevő országok dalokat küldenek be, amit élő televíziós műsorban előadnak és az EBU az Eurovíziós Hálózaton keresztül egyszerre az összes országban közvetíti. Egy „ország”-ot, mint résztvevőt egy televíziós társaság képvisel az adott országból. A műsort az egyik részt vevő ország rendezi, és az adást a rendező város előadóterméből közvetítik. A műsor alatt, miután minden dalt elénekeltek, az országok leadják szavazataikat a többi ország előadásaira: a saját dalra nem szabad szavazni. A műsor végén kikiáltják a győztesnek a legtöbb pontot elnyert dalt. A szavazás során minden ország alapból kap tizenkét pontot. A győztesnek csupán egy trófea jár, és a győzelem dicsősége. A hagyományos fesztivállal ellentétben itt nem az előző évi győztes rendez, hanem pályázni kell a rendezés jogára. A 2011-es verseny volt az első, amelyet az előző évi győztes országban (Örményország) rendeztek, mivel ekkor ők nyerték el a rendezés jogát. 2013-tól kezdve az előző évi győztes előnyt élvez a rendezés jogának megszerzésében. Így rendezte 2013-ban Ukrajna, majd 2014-ben Málta a versenyt.

Részvétel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alkalmas résztevőknek a European Broadcasting Union aktív tagjai számítanak (a társult tagok nem vehetnek részt). Azok az aktív tagok, kiknek államai az Európai Sugárzási Területen (European Broadcasting Area) belülre esik, vagy akik tagjai az Európa Tanácsnak. Az Európai Sugárzási Területet a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (International Telecommunication Union) határozza meg.

Az aktív tagoknak olyan szervezetek számítanak, amelyek sugárzásai (elméletben) elérhetőek azon ország teljes lakosságának, ahol a központjuk van.

██ EBU-tagországok, amelyek már legalább egyszer részt vettek a versenyen.

██ EBU-tagországok, melyek még egyetlen alkalommal sem vettek részt a versenyen.

Eddig harminchat ország szerepelt legalább egyszer. Ezek a következőek (az első részvétel éve szerint sorba rakva):

Az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagállamai, melyek még nem vettek részt a dalfesztiválon:

A Junior Eurovízió győztesei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Junior Eurovízió győzteseit ábrázoló térkép. A színek a győzelmek számát jelölik.
Év Ország Előadó Dal Magyar fordítás
2003 Horvátország Horvátország Dino Jelusić Ti si moja prva ljubav Te vagy az én első szerelmem
2004 Spanyolország Spanyolország María Isabel Antes muerta que sencilla Inkább a halál, mint az egyszerűség
2005 Fehéroroszország Fehéroroszország Kszenyija Szitnyik Mi vmeszte Együtt vagyunk
2006 Oroszország Oroszország Tolmacsova ikrek Veszennyij dzsaz Tavaszi jazz
2007 Fehéroroszország Fehéroroszország Aljakszej Zsihalkovics Sz druzjami A barátokkal
2008 Grúzia Grúzia Bzikebi Bzz…
2009 Hollandia Hollandia Ralf Mackenbach Click Clack Klikk-klakk
2010 Örményország Örményország Vladimir Arzumanjan Mama Anya
2011 Grúzia Grúzia Candy Candy Music Édes zene
2012 Ukrajna Ukrajna Anasztaszija Petrik Nebo Égbolt
2013 Málta Málta Gaia Cauchi The Start A kezdet
2014 Olaszország Olaszország Vincenzo Cantiello Tu primo grande amore Az első nagy szerelmed
2015

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]