Jump (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump
(跳出去 / Tiào Chū Qù)
2009-es hongkongi film
RendezőStephen Fung
ProducerSeng Hsziao-tung
Han Szan-ping
AlapműStephen Chow (történet)
Műfajvígjáték-dráma
ForgatókönyvíróTsang Kan Cheong
Vang Jün
Stephen Fung
FőszerepbenCsang Jü-csi
Leon Jay Williams
Daniel Wu
ZeneRaymond Wong
OperatőrYuen Man Fung
VágóAzrael Chung
JelmeztervezőPatrick Tsui
Gyártás
GyártóColumbia Pictures Film Production Asia Limited
A Star Overseas Ltd.
China Film Group Corporation
Beijing Film Studio
J.A. Media
Ország Hongkong
Nyelvkantoni
mandarin
Játékidő87 perc
Képarány1,85 : 1
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia Pictures
Bemutató2009. december 3.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jump (eredeti cím kínai írással: 跳出去, pinjin: Tiào Chū Qù, népszerű magyaros: Tiao Csu Csü) 2009-ben bemutatott hongkongi zenés-táncos, romantikus vígjáték.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Phoenix kínai parasztlány, aki boldogan él apjával és barátaival falun. Apja gyerekkora óta kungfura tanítgatja a lányát, de ő inkább táncolni szeret.

Egyik nap a falu egyik korábbi lakója munkásokat keres a ruhaüzemébe, ami a városban van, ezért a falujából szeretne 10 munkást magával vinni. Sokan jelentkeznek, és Phoenix is elnyeri az állást, de ő inkább kövér barátnőjének, Snow-nak adja a munkaszerződést. De ő is vele utazik, mert szeretne szerencsét próbálni. A város (utalások történnek rá, hogy Sanghajról van szó) mindkettejüket elbűvöli. Egy plasztikai sebész hirdetése alapján szeretnék átszabatni a testüket (mellnagyobbítás, stb), de az ár túl magas, és az orvosnak tüsszentés közben lerepül az orra, majd a fülkagylója, így elmennek.

Snow a ruhaüzemben kezd dolgozni, majd hamarosan Phoenix is. Phoenix ugyanakkor éjszaka egy táncstúdióban kezd takarítani (többek között a WC-t), és munka közben az éppen gyakorló táncosok mozgását utánozza, akik egy nemzetközi, utcai hiphop táncversenyre készülnek.

Phoenixnek nagyon tetszik Ron, a táncstúdió tulajdonosa, egy fiatal és gazdag üzletember, aki a táncstúdiót veszteséges és mellékes vállalkozásnak tekinti, amire marketingokokból van szüksége, hogy egyéb termékeit jobban el tudja adni a fiataloknak. Phoenixet észre sem veszi.

Egyik alkalommal a táncosok észreveszik Phoenixet, és megalázzák a vécében. Phoenix kimenekül az esőbe, ahol váratlanul a szállásadónője jelenik meg egy esernyővel, és arról beszél neki, hogy adja fel az álmait és térjen vissza a valóságba.

Phoenixre végre felfigyel a táncstúdió tulajdonosa, előkelő és drága étterembe viszi a lányt, akinek előtte ruhát, cipőt vett és kozmetikai szolgáltatást. A stúdióban is engedi gyakorolni a többiekkel, mert felismeri benne a tánchoz tehetséget. Phoenix barátnői és a táncstúdió munkatársai is úgy gondolják, hogy az ilyen kapcsolat legfeljebb 3-4 hónapig tart. Phoenix véletlenül kihallgat egy telefonbeszélgetést, amikor Ron azt mondja, hogy „a parasztlány jelenléte a táncosok között előnyös az üzlet számára”.

Amikor Ronnak váratlanul el kell mennie, Phoenix taxival követi. Ron a repülőtéren egy fiatal lányt üdvözöl, aki a nyakába ugrik. Phoenixnek rosszul esik a dolog, és a hazafelé úton sírni kezd a taxiban.

Phoenix lelkileg összetörve visszatér a falujába az apjához, akivel addig magnókazettán küldött üzenetekkel tartotta a kapcsolatot. Apja éppen a saját üzeneteivel önt lelket a lányába, aki még egyszer elhatározza, hogy nem adja fel az álmait és táncos lesz.

Visszatér a városba, ahol megkezdődik a táncverseny az addigi első helyezett koreai csapat ellen („South City Crew”), de Phoenix nincs a táncosok között, csak akkor áll be, amikor az egyik táncosnak egy rossz lépés miatt megsérül a lába. Phoenix kungfu-elemekkel tarkított magánszámot mutat be, ami nagyon tetszik a közönségnek (köztük van az apja és a barátnői is), de a csapat csak a második helyet kapja meg. Ennek ellenére az örömük határtalan.

Ronnal tisztázódik a helyzet: a fiatal lány a húga, aki váratlanul érkezett meg. Phoenix és Ron kibékülnek.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

színész szerep
Kitty Zhang Phoenix
Leon Jay Williams Ron Chan
Daniel Wu plasztikai sebész
Jao Venhszüe
馮勉恆 Jűn Chőng-jan
Samuel Pang
馮勉恆 Fung Min-hang
李尚正 Léj Szőng-ceng
Prudence Kao
Csang Csiangcuj
Lisa Li

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]