Jugband

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A jugband (vagy jug band) hagyományos, illetve saját készítésű hangszerekkel a blueshoz közelálló zenét játszó együttes elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban.

Időnként – némileg pontatlanul – skiffle band, spasm band, juke (vagy jook) band néven is említik az ilyen együtteseket.

Jellegzetességei[szerkesztés]

  • Elnevezését egy házi készítésű hangszerről, a "jug"ról nyerte, amely üvegből vagy kőből készült köcsög. A játékos a köcsög szájától mintegy egy hüvelykre, ajkainak mozgatásával képezi a hangszer jellegzetes, "rekedtes" hangját.
  • További házi készítésű hangszereket is használnak, így a washtub bass nevű basszust vagy a mángorlódeszka felhasználásával készített washboardot.
  • A zenekar gitárt, kazoot és mandolint is használ.

Az együttes zenéje[szerkesztés]

Eredetileg afro-amerikaiak alakítottak ilyen együtteseket, akik vaudeville zenészek illetve medicine show zenészek voltak (ez utóbbi olyan vándorzenészeket jelent, akik gyógyszerek és más vegyitermékek reklámozása érdekében településről településre járva, közterületeken zenéltek). A zene a Memphis blues, a ragtime és az Appalache-vidék népzenéjének elemeit vegyíti. W.C. Handy, akit sokan a blues atyjának tartanak, maga is beszámol arról, hogy zenéjére az utcai zenészek milyen hatást gyakoroltak. Ugyancsak hatással volt a jugband music a rock and roll fejlődésére is.

Az eredeti jugband együttesek[szerkesztés]

Az első jugbandek az amerikai Louisville és Birmingham városokból ismertek. Hagyományos jazzt játszottak, a jug felhasználásával. Vaudeville-blues énekes és Jimmie Rodgers egyaránt alkalmaztak ilyen együtteseket lemezfelvételeiken.

A Memphis környékéről származó együttesek gyökerei inkább a country blueshoz és az afroamerikai hagyományokhoz nyúlnak vissza. Gus Cannon's Jug Stompers és a Will Shade's Memphis Jug Band számos olyan dalt vett lemezre, amely később a Jug Band Revival idején ismét előkerült: "Stealin'", "Jug Band Music", "Whoa, Mule", "Minglewood Blues", "Walk Right In" és sok egyéb.

Innen származott a Jack Kelly and His South Memphis Jug Band, a Jed Davenport's Beale Street Jug Band, és a Noah Lewis's Jug Band is. "Ma" Raineynek is volt jugbandje, Tamoa Reddel készített felvételeket, az utóbbi is később megalakította a Hokum Jug Band-et. Big Bill Broonzy és Memphis Minnie szintén számos jugband felvételt készített, az utóbbi a Memphis Jug Band-del.

Az 1930-as évek gazdasági válsága egy időre végzett a jugbandekkel is, bár stílusuk bizonyos elemei (főleg a washborad) tovább éltek. Cannon és Will Shade 1956-ban készíthetett ismét lemezt.

A Jug Band Revival[szerkesztés]

1958-ban a The Orange Blossom Jug Five elkészítette "Skiffle in Stereo" című felvételét. A jugband lassanként ismét népszerűvé vált. John Sebastian, a The Lovin' Spoonful alapítója is az The Instant Action Jug Band-ben kezdett. A későbbiekben számos popegyüttes készített jugband-jellegű felvételeket, így

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap