Joomla!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joomla!

FejlesztőOpen Source Matters
Legfrissebb stabil kiadás5.0.3 (stabil verzió, 2024. február 20.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadás4.0.0-alpha10 (2019. június 29.)[2] +/-
Programozási nyelv
Operációs rendszer
Állapotaktív
Kategóriatartalomkezelő rendszer
LicencGNU General Public License, version 2.0 or later
A Joomla! weboldala

A Joomla! egy ingyenes és nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (Content Management System, CMS), amely saját modell-nézet-vezérlő (MVC) alapú webalkalmazás-fejlesztési keretrendszert tartalmaz. Ezeknek a technológiáknak a segítségével könnyedén oszthatunk meg különböző típusú tartalmakat a világhálón és a helyi intraneten egyaránt.

Maga a Joomla! objektumorientált programozási (OOP) szemléletet követ a fejlesztők által bevezetett szoftvertervezési minta alapján, mindezt PHP nyelven. Az adatok tárolása MySQL, PostgreSQL vagy Microsoft SQL Server relációsadatbázis-kezelő rendszerben történik.[3]

A rendszer egy nagy közösség által fejlesztett moduláris termék, amelynek komponenseit úgy állították össze, hogy a legszélesebb körök igényeit is ki tudja elégíteni, továbbá lerövidítse az üzembe helyezést, valamint a tartalom felvitelének idejét. Előnyei közé tartozik a moduláris felépítés, a magas szintű hozzáférés-vezérlés, amelynek segítségével felhasználókat, illetve felhasználói csoportokat tudunk hozzárendelni egyes adminisztratív feladatokhoz, valamint az egyes tartalmak megtekintéséhez. Áttekinthető adminisztrációs felülete és ennek egyszerű kezelése a kevésbé hozzáértő felhasználó számára is átlátható.

A Joomla! számokban:

  • több mint 110 millió letöltés,
  • több mint 10 ezer bővítmény és sablon,
  • több mint 2 millió működő weboldal,
  • több mint 1500 közösségi fejlesztő,
  • több mint 550 ezer sornyi kód,
  • több mint 76 támogatott nyelv.

Kialakulása[szerkesztés]

2005. augusztus 17-én egy maroknyi kivált fejlesztő létrehoztak egy új tartalomkezelőt a Mambo elágazásaként. A kiválás oka, hogy a Mambo mögött lévő alapítvány csak mérsékelten foglalkozott a fejlesztők és a közösség érdekeivel.[4]

Ezt követően az újonnan megalakult fejlesztőcsapat létrehozta az OpenSourceMatters.org-ot, ahol különféle információkkal láttak el a felhasználókat, a fejlesztőket, a webdizájnereket és a közösség összes többi tagját. A projekt vezetője Andrew Eddie nyílt levélben[5] fordult a közösség tagjaihoz a hivatalos Mambo fórumon, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz. A bejegyzés megjelenítését követően alig egy nap alatt, több mint 1000 ember csatlakozott, akik nyíltan támogatták az új kezdeményezést.

2005. augusztus 18-án Andrew Eddie felkérte a közösséget, hogy javasoljon nevet az új projektnek. A fejlesztő csapat úgy döntött, hogy a projekt végső nevét a közösség javaslatai alapján határozzák meg, de ez végül nem valósult meg. A csapat végül egy olyan nevet választott, amely nem volt a közösség által javasolt nevek között.

2005. szeptember 22-én bejelentették, hogy a projekt neve „Joomla!” lesz. Maga a név egy szuahéli eredetű szó. Fonetikus kiejtése "dzsumla", a jelentése pedig mindenki együtt, egy egészként.[6]

2005. szeptember 26-án a fejlesztő csapat felkérte a közösséget, hogy szavazzák meg a logó koncepcióját, majd a szavazást eredményét 2005. szeptember 29-én hirdették ki.

2005. október 9-én kerültek publikálásra az új CMS iránymutatásai, a kézikönyv és az elfogadott logó forrásai.[7]

Verziótörténet[szerkesztés]

2005. szeptember 15-én jelent meg a Joomla! 1.0.[8] Alapja a Mambo 4.5.2.3-as verziója, amiben számos hibajavítás mellett egy közepes szintű biztonsági rés is javításra került.

2008. január 21-én került kiadásra a Joomla! 1.5.[9] Az utolsó verzió az 1.5-ös szériából az 1.5.26, amit 2012. március 27-én publikáltak.[10] Ez volt az első hosszú távú támogatottságot élvező kiadás.

2011. január 10-én került kiadásra a Joomla! 1.6.[11][12] Ebben a verzióban jelent meg az új hozzáférés-kezelő rendszer, az átdolgozott kategória architektúra, továbbá a megújult adminisztrációs felület is itt mutatkozott be először.[13]

2011. július 19-én került kiadásra a Joomla! 1.7.[14] A számos biztonsági hiba javítása mellett már továbbfejlesztett adatmigrációt is támogatott.[15]

2012. január 24-én jelent meg a Joomla! 2.5.[16] Ez a kiadás eredetileg Joomla! 1.8-ként érkezett volna, de mivel a soron következő verziót hosszú támogatottságúnak szánták, ezért a fejlesztők egy egységes nevezéktan mellett tették le a voksukat, amiben minden .5-ös végződésű kiadás hosszú távú és minden .0, .1 és .2 végződésű kiadás rövid távú támogatottságot élvező verzió lesz.[17][18]

2012. szeptember 27-én került kiadásra a Joomla! 3.0.[19] A számos újdonságai közül a legfontosabb, hogy a legnépszerűbb CMS-ek közül elsőként támogatja rendszerszinten a weboldalak reszponzív megjelenítését.[20]

2013. április 24-én érkezett a Joomla! 3.1.[21] A verzió legnagyobb újdonsága, hogy a szolgáltatások közé bekerült a natív címkézési funkció.[22]

2013. november 6-án került kiadásra a Joomla! 3.2.[23] A megjelent verzió az egyik legtöbb újdonságot tartalmazó kiadás a Joomla! életében. Bevezetésre került a tartalom verziókövetés, a Joomla! áruház, a RAD réteg, a kétfaktoros azonosítás, a BCrypt titkosítás, valamint továbbfejlesztették a kiszolgálói oldal adminisztrációs eszközeit, a sablonkezelőt, valamint számos kisebb fejlesztés is az alaprendszer részévé vált.

2014. április 30-án jelent meg a Joomla! 3.3.[24] A verzió újdonságai közé tartozik, hogy a fejlesztők növelték a biztonságot, valamint az oldalak betöltési sebességet, valamint a belső MooTools szkripteket jQuery-re cserélték.

2015. február 24-én érkezett a Joomla! 3.4[25] verziója. A verzió főbb újdonságai, hogy továbbfejlesztésre került az adminisztrációs oldal megjelenítése, valamint integrálásra került a ReCaptcha 2.0-ás verziója.

2016. március 15-én jelent meg a Joomla! 3.5.[26] Az új verzió mérföldkő volt a Joomla! fejlesztésében. 34 új funkcióval bővült a rendszer, többek között a PHP 7 szkriptnyelv támogatásával, ami jelentősen megnövelte a webhelyek sebességét.

2016. július 12-én érkezett a Joomla! 3.6[27] verziója. Ez több mint 400 frissítést, illetve fejlesztést tartalmaz. A webhelyek könnyebben kezelhetőek és számos UX (felhasználói élmény fokozására szolgáló) fejlesztést tartalmaznak.

2017. április 25-én került kiadásra a Joomla! 3.7,[28] melyet két fontos frissítés követett 2017. május 16-án. Ez a verzió lényegesen átformálta a Joomla! használatát és funkcióit.

2017. szeptember 19-én került kiadásra a Joomla! 3.8.[29] Az új verzióban bevezetésre került az új útvonalválasztási rendszer, a Joomla! 4 kompatibilitási réteg, továbbfejlesztésre került a mintaadat telepítés, valamint bekerült a rendszerbe a Sodium titkosítás támogatása.

2018. október 30-án érkezett meg a Joomla! 3.9[30] verziója. Az új kiadásban felhasználói adatvédelemmel kapcsolatos fejlesztések kerültek be.

Az alaprendszer funkciói[szerkesztés]

  • Mobilnézetet támogató sablonrendszer
  • Kategorizálható tartalomkezelés beépített WYSIWYG-szerkesztővel
  • Natív többnyelvűség
  • Intelligens frissítéskezelő-rendszer
  • A tartalomkezeléstől elkülönülő menürendszer
  • Magas szintű hozzáférés- és felhasználókezelés
  • Beépített keresőbarát hivatkozások generálása ékezetes betűkészlet támogatásával
  • Tartalom verziókövetés
  • Weben keresztüli bővítménytelepítés

Az alaprendszer részei[szerkesztés]

Az Joomla! tartalomkezelő moduláris felépítésű, így a szolgáltatások önálló részegységekből állnak, amelyek külön-külön adminisztrálhatók. A Joomla!-ban öt fajta bővítménytípust különböztethetünk meg, amelyek használatával, további funkciókkal bővíthetők a weboldalak.

Komponensek[szerkesztés]

A legnagyobb és legösszetettebb bővítmények, úgy tekinthetünk rájuk, mint valamilyen mini alkalmazásokra. A legtöbb komponens két részből áll, egy adminisztrátor oldali részből és egy felhasználó oldali részből. Minden alkalommal, amikor meghívunk egy oldalt, akkor egy komponens töltődik be. A Joomla!-ban található menüpontok egy-egy Joomla! komponensből állnak.

  • Átirányítás: Közvetlen átirányításokat készíthetünk a Joomla oldalaink között.
  • Hírcsatornák: Hírcsatornánkat hozhatunk létre, amiket külön kategorizálva tudunk kezelni.
  • Hirdetések: Itt kezelhetjük a hirdetéseinket. Különféle szűrési szempontok alapján vizsgálhatjuk meg egy-egy kampány sikerességét.
  • Intelligens kereső: Tartalomképeket készíthetünk a keresések eredményeiből.
  • Joomla! frissítés - Intelligens frissítőrendszer, aminek a segítségével közvetlenül tudjuk frissíteni a Joomla oldalainkat.
  • Kapcsolattartók: Kapcsolattartókat hozhatunk létre, miket külön kategorizálva tudunk kezelni.
  • Keresés: Különféle statisztikákat készíthetünk az oldalon történő keresések eredményeiből.
  • Üzenetküldés: Segítségével különböző üzeneteket küldhetünk az adminisztrátoroknak vagy az oldal felhasználóinak.

Modulok[szerkesztés]

Segítségükkel könnyedén és rugalmasan jeleníthetők meg tetszőleges tartalmak. A modulok úgy néznek ki, mint valamilyen információs blokkok, ilyen például a Keresés vagy a Bejelentkezés modul. A modulokat a Joomla! sablon által definiált pozíciókban helyezhetők el.

  • Archivált cikkek: Ez a modul az archivált cikkeket tartalmazó naptári hónapok listáját készíti el. Egy cikk állapotának Archiváltra váltása után ennek a listának a készítése automatikusan történik.
  • Bejelentkezés: Ez a modul felhasználónévből és jelszóból álló bejelentkezés űrlapot jelenít meg.
  • Cikkek - Kapcsolódó cikkek: Ez a modul az épp olvasott cikk-kel kapcsolatos cikkeket jeleníti meg. Ezeknek a kapcsolatoknak a létesítése a meta kulcsszavak alapján történik.
  • Cikkek - Rövid hírek: A Rövid hírek modul rögzített számú cikket jelenít meg egy adott kategóriából vagy kategória-készletből.
  • Cikk-kategória: Ez a modul egy vagy több kategóriából jelenít meg cikklistát.
  • Cikk-kategóriák: Ez a modul egy kategórialistát jelenít meg egy szülőkategóriából.
  • Egyéni HTML: Ez a modul WYSIWYG-szerkesztővel saját HTML-modult készítését teszi lehetővé.
  • Friss hírek: Ez a modul a legutoljára közzétett és aktív cikkek listáját mutatja.
  • Fűző: Ez a modul a megadott helyre mutató keret ablakot jelenít meg.
  • Hírcsatorna megjelenítése: Ez a modul egy közvetített hírcsatorna megjelenítését teszi lehetővé.
  • Hirdetések: A Hirdetés modul az aktív hirdetéseket jeleníti meg a komponensből.
  • Intelligens kereső modul: Ez egy Intelligens kereső modul.
  • Keresés: Ez a modul egy keresőmezőt jelenít meg.
  • Ki van jelen: A Ki van jelen modul a webhelyet épp böngésző névtelen (pl. vendég) felhasználók, és a regisztrált felhasználók (bejelentkezettek) számát mutatja.
  • Közzététel hírcsatornán: Intelligens modul hírcsatornán történő közzétételhez, mely elkészíti annak az oldalnak a hírcsatornáját, ahol a modul látható.
  • Lábléc: Ez a modul a Joomla szerzői jogi információját jeleníti meg.
  • Legolvasottabb tartalom Ez a modul azoknak a jelenleg közzétett cikkeknek a listáját mutatja, melyeknek a legtöbb oldalmegtekintésük van.
  • Legújabb felhasználók: Ez a modul a legutoljára regisztrált felhasználókat mutatja
  • Menü: Ez a modul egy menüt jelenít meg a felhasználói oldalon.
  • Nyelvváltó: Ez a modul az elérhető tartalomnyelvek listáját jeleníti meg (a Nyelvkezelő Tartalom fülén meghatározottak és közzétettek szerint) a köztük való átváltáshoz a Joomla többnyelvű webhelyként való használatakor.
  • Statisztika: A Statisztika modul a webhely felhasználóinak statisztikájával, az adatbázisban tárolt cikkek és az összegyűjtött webes hivatkozások számával együtt információkat jelenít meg a kiszolgálótelepítésről.
  • Útkövetések: Ez a modul az útkövetéseket jelzi ki.
  • Véletlenszerű kép: Ez a modul egy véletlenszerűen kiválasztott képet jelenít meg a megadott könyvtárból.

Beépülő modulok[szerkesztés]

Kis, fejlett bővítmények, amelyek egy esemény bekövetkezésekor végrehajtanak egy adott funkciót. Több típusa is van, amelyek segítségével például rendszerszintű módosításokat alkalmazhatók, vagy egy WYSIWYG-szerkesztő jeleníthető meg.

Sablonok[szerkesztés]

Ezek a bővítmények felelősek az oldal kinézetéért. Segítségükkel jeleníthetők meg az oldalon található komponensek és modulok. A mai sablonok legtöbbször valamilyen saját keretrendszert használnak (pl. Gantry, T4, YOOtheme Pro), amelyek segítségével további szolgáltatásokat tudnak nyújtani, például „fogd és vidd”-alapú elrendezés kialakítást.

Nyelvek[szerkesztés]

Nagyon egyszerű kiterjesztések. Segítségükkel lokalizálhatjuk a Joomla! alaprendszerünk és a hozzá tartozó bővítményeinket.

Rendszerkövetelmények[szerkesztés]

A fejlesztők körében népszerűek az úgy nevezett alkalmazáskiszolgáló programcsomagok, amelyek együttesen tartalmazzák a futtatáshoz szükséges rendszerösszetevőket. Ilyen például a WampServer vagy a XAMPP.

Díjak[szerkesztés]

Háromszor nyerte el az első helyezést az Open Source Awardson az Open Source CMS kategóriában, valamint hatszor választották meg a legjobb ingyenes tartalomkezelőnek a CMS Critic People's Choice Awardson.[31]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Release 5.0.3, 2024. február 20.
  2. Joomla! 4.0.0-alpha10 Release. Joomla.org, 2019. június 29. (Hozzáférés: 2019. július 13.)
  3. New Features in Joomla! 2.5 | Joomla! Community Portal. [2013. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 8.)
  4. Joomla Forum Discussion by Development Team members and Community, 2007. május 7. [2007. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 7.)
  5. Eddie, Andrew: Mambo Open Source Development Team — Letter to the community, 2005. augusztus 17. [2009. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 31.)
  6. "Joomla!" Archiválva 2010. február 8-i dátummal a Wayback Machine-ben. Open Source Matters.
  7. Logo Usage and Brand Guide. Open Source Matters. [2008. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 8.)
  8. Introducing Joomla! 1.0. Joomla.org. Joomla.org. [2008. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2005. szeptember 15.)
  9. Ladies and Gentlemen.... Joomla.org. Joomla.org. [2008. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 21.)
  10. Joomla! 1.5.26 Released. Joomla.org. Joomla.org. [2012. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 27.)
  11. Johnston, Mike: Joomla! 1.6 Review. CMS Critic, 2011. január 13.
  12. Joomla! 1.6 Has Arrived!. Joomla.org. Open Source Matters, 2011. január 10.
  13. Joomla! 1.6. Joomla.org. Open Source Matters. [2009. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 26.)
  14. Johnston, Mike: 1.7 released with focus on enhanced security.. CMS Critic, 2011. július 19.
  15. Joomla! 1.7 Released. Joomla.org. Open Source Matters, 2011. július 19.
  16. Megjelent a Joomla! 2.5.0. Joomlabs.hu. Joomlabs.hu. [2012. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 24.)
  17. The Version Votes Are In. Joomla.org. Open Source Matters. [2011. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 24.)
  18. Vote for the Version. Joomla.org. Open Source Matters. [2011. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 24.)
  19. Megjelent a Joomla! 3.0.0. Joomlabs.hu. Joomla.org. [2012. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 27.)
  20. A mobilnézetet támogató Joomla! 3.0. Joomlabs.hu. Joomlabs.hu. [2012. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 28.)
  21. Joomla! 3.1.0 Stable Released. Joomla.org. Joomla.org. (Hozzáférés: 2013. április 24.)
  22. Joomla! 3.1 - Dynamic Tagging Across Content Types. Joomla.org. Joomla.org. [2013. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 24.)
  23. Archivált másolat. [2013. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 7.)
  24. Babker, Michael: Joomla! 3.3.0 Released (brit angol nyelven). Joomla!. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
  25. Wilson, George: Joomla! 3.4 is Here (brit angol nyelven). Joomla!. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
  26. Wilson, George: Joomla! 3.5 is Here (brit angol nyelven). Joomla!. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
  27. Wilson, George: Joomla! 3.6 is Here (brit angol nyelven). Joomla!. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
  28. Project, The Joomla!: Joomla! 3.7 is HERE (brit angol nyelven). Joomla!. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
  29. Project, The Joomla!: Joomla! 3.8.0 Release (brit angol nyelven). Joomla!. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
  30. Project, The Joomla: Joomla 3.9 is live! (brit angol nyelven). Joomla!. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
  31. Joomla! Awards – Joomla! Documentation. docs.joomla.org. (Hozzáférés: 2020. december 7.)
Commons:Category:Joomla!
A Wikimédia Commons tartalmaz Joomla! témájú médiaállományokat.