Jonsered

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jonsered
JelmondatWHY STAY ORDINARY
Típusmárka
Alapítva1872
SzékhelyJonsered,  Svédország
AlapítóWilliam Gibson
Iparágerdészeti, mezőgazdasági és kerti gépek
AnyavállalataElctrolux cégcsoport

A Jonsered weboldala
SablonWikidataSegítség

Jonsered eredetileg Jonsereds Fabrikers AB egy 1872-ben, a skót William Gibson által megalapított főként textilipari vállalat volt. 1978-tól kezdve a teljes termelést áthelyezték az akkor még Elctrolux cégcsoporthoz tartozó Husqvarna-hoz, azóta a JONSERED már csak mint márka létezik.

Történet[szerkesztés]

1833-1872[szerkesztés]

Jonsereds Fabriker az 1870-es években

Jonsered Fabriker AB[szerkesztés]

1872-ben létrejött a Jonsereds Fabrikers AB ami a mai korlátolt felelősségű társaságnak felel meg, eleinte textilipari és öntöttvas termékeket gyártottak például tűzoltótömlő, törülköző, táskák stb; 1880-as években kezdték meg az erdészeti gépek gyártását többek közt szalagfűrész, gyalu, eszterga és még néhány, a famegmunkálásához szükséges eszközt.

1975-ig[szerkesztés]

Jonsereds Fabriker, 1920-ban

Fordulópont volt a cég számára 1926, mikor is John James "Jimmy" Gibson visszavonult az igazgatói posztról, és Ivar Wendt került a helyére. 1954-ben a cég mérföldkőhöz érkezett, ami nem más volt mint a „Raket”, a világ első egy ember által használható láncfűrésze.

Az Electrolux tagja[szerkesztés]

1975-ben a Jonsereds Fabrikers AB-t megvásárolta az Asken befektetőcsoport innentől kezdve leányvállaltként működik Jonsered AB néven. A cégen egy strukturális reformot hajtottak végre, melynek keretében a cég egyes részleget leállították vagy eladták. 1978-ban a Jonsered AB-t megvásárolta az Electrolux cégcsoport amely folytatta a gyár leépítését, a gyártást áthelyezték a Husqvarna-hoz. Az 1990-es évek végére a cég megmaradt részlegeit egyesítették az Electrolux már létező részlegeivel és így a gyár gyakorlatilag megszűnt.

Napjainkban a „JONSERED” már csak márkaként létezik, amelyet továbbra is az Electrolux cégcsoport birtokol.

Az egykori gyár területét a mai napig használják például kézműves foglalkozásokat tartanak.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2013. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 15.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A JONSERED honlapja