John Campbell Merriam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Campbell Merriam
Életrajzi adatok
Született1869. október 20.
Hopkinton
Elhunyt1945. október 30. (76 évesen)
Oakland
Ismeretes mint
  • őslénykutató
  • egyetemi oktató
  • science administrator
GyermekekCharles Warren Merriam
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz John Campbell Merriam témájú médiaállományokat.

John Campbell Merriam (Hopkinton, Iowa, 1869. október 20.Oakland, Kalifornia, 1945. október 30.) amerikai paleontológus. Ő volt az első őslénykutató, aki a gerinceseket tanulmányozta az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján. Az ő nevéhez fűződik számos Los Angeles-i La Brea-kátránytóban talált fosszilis, gerinces taxon, valamint Smilodon példány leírása.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A helybéli postamester és bolttulajdonos fia volt. Fiatalemberként már elkezdte begyűjteni az iowai otthona környékén talált paleozoikumi gerinctelenek kövületeit. Iowában a Lenox kollégiumtól tudományos fokozatot kapott, ezután elment a Kaliforniai Egyetemre, ahol geológiát és botanikát tanult Joseph LeConte alatt. Később elutazott a németországi Münchenbe, ahol a híres őslénykutató, Karl Alfred von Zittel felügyelete alatt elmélyült a paleontológiában. 1894-ben hazatért az USA-ba és a Kaliforniai Egyetem egyik tanáraként dolgozott. Itt egyaránt tanított a gerincesek és gerinctelenek őslénykutatásáról.

1901-ben az egyik beszéde arra késztette Annie Montague Alexandert, hogy pénzügyileg támogassa Merriam felfedezőútját az oregoni Fossil Lake-hez. Alexander, aki szenvedélyes kövületgyűjtő és a paleontológusok elkötelezett szponzora volt, Merriam számos felfedezőútját fizette. Ezekből a legjelentősebb utak: az 1902-es és 1903-as shasta-hegyi felfedezőút, valamint az 1905-ös, nevadai West Humboldt Range-ben tett Saurian Expedition. Ez utóbbi expedíció során Merriam 25, igen kiváló állapotban levő ichthyoszaurusz maradványra bukkant.

1912-ben kinevezték a Kaliforniai Egyetem őslénykutatási részlegének igazgatójává. Még abban az évben Merriam elkezdte tanulmányozni a La Brea-kátránytóban talált gerincesek maradványait. Ő és diákjai rengeteg gerinces kövületet rendszereztek e lelőhelyről. A Smilodon később Kalifornia állam címer fosszíliájává vált.

1918-ban társalapítója volt a non-profit Save-the-Redwoods League-nek, amely a megmaradt mamutfenyő erdőket hivatott védelmezni. 1922-ben Merriam elutazott a kaliforniai Humboldt megyébe, hogy felmérje a helyzetet az ottani mamutfenyő erdőkkel kapcsolatosan. Tanúja volt a San Francisco közelében levő mamutfenyő erdő kivágásának.

1920-ban megválasztották dékánnak, de még ugyanabban az évben otthagyta az egyetemet és átköltözött Washingtonba, ahol a Carnegie Institution for Science nevű tudományos kutatóközpont elnöke lett. Merriam eljöttével az egyetem összevonta az őslénykutató és a geológiai osztályokat, ez azonban megharagította Annie Montague Alexandert, aki azelőtt pénzzel támogatta az egyetem paleontológiai múzeumának létrejöttét. Mivel Merriam idejét nagyjából lefoglalta a tudományos kutatóközpont vezetése, karrierje hátralevő részében kevesebbet foglalkozott a kövületek tanulmányozásával. Elnöksége alatt segített a National Park Service-nek az oktatóprogramok bevezetésével, valamint az utolsó megmaradt kaliforniai tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens) erdők megőrzésében.

John Campbell Merriam alapító tagja volt a Galton Társaságnak (Galton Society) és mérsékelt politikai pártfogója volt az eugenikának.

John Campbell Merriam által alkotott és/vagy megnevezett taxonok[szerkesztés]

Azok a taxon nevek, amelyek nincsenek belinkelve, manapság csak szinonimák (az alábbi lista nem teljes).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1918) „Note on the systematic position of the wolves of the Canis dirus group”. Bulletin of the Department of Geology of the University of California 10, 533. o.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Campbell Merriam című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.