Johann Lucas Huetter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Johann Lucas Huetter (magyarosan: Hutter János Lukács; ? – Eger, 1760), rendi nevén frater Luca egri irgalmas rendi szerzetes és festő, a magyarországi rokokó festészet jellegzetes képviselője. Juniorátusi éve 1754-ben telt le, ekkor szerzetesi fogadalmat tett, és Egerben belépett istenes szent János betegápoló rendjébe.

Élete[szerkesztés]

A hagyomány szerint Morvaországból érkezett Magyarországra, ahol 1751 körül már a feldebrői templomban dolgozott.

Munkássága[szerkesztés]

Már első, ismert képei tanult, rutinos festőnek láttatják, de bizonytalan, hogy hol tanulta a festészetet. Művészettörténészek elemzései szerint tanára alighanem egy, a bécsi akadémián végzett mester lehetett, festményein ugyanis a 18. század első harmadában a bécsi akadémián elsősorban Paul Troger és tanítványai által népszerűsített stílus és eszköztár hatását ismerik fel. Kompozícióinak előképeként sokszor használta fel nagy európai mesterek rézmetszetekről megismert alkotásait. Festészetével ugyan nem emelkedik ki a kor erősen közepes tehetségű és közepesen felkészült magyarországi mesterei közül, de a bécsi mintákat követő stílusába figyelmet érdemlően egyéni módon keverte a holland festészet hatását mutató életképek és csendéletek részletesen kidolgozott elemeit.

Tevékenységének mindössze hét esztendeje alatt közel száz képet festett. Változatos műfajokban alkotott derűs, vidéki rokokó stílusban. Fő megrendelői az egri püspök és a kanonokok voltak. A nagyobb képek mellett festett számos kis kis ájtatos képet, pergamen miniatűrt is a rend szükségleteinek kielégítésére.

Egerben[szerkesztés]

Egyéb helyeken[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Ne érints meg engem”: Krisztus szavai Mária Magdalénához, közvetlenül feltámadása után ([1])

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]