Johann Baptist Homann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johann Baptist Homann
Született1664. március 20.[1][2][3][4]
Kammlach
Elhunyt1724. július 1. (60 évesen)[5][2][3][4]
Nürnberg[6]
Állampolgárságanémet[7]
GyermekeiJohann Christoph Homann
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Baptist Homann témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Homann első saját kiadású térképének kartusa

Johann Baptist Homann (Kammlach, 1664. március 20.Nürnberg, 1724. július 1.) német térképész, kiadó és rézmetsző.

Élete[szerkesztés]

Johann Baptist Homann 1664 március 20–án született a Délnyugat-Bajorországban található Kammlach faluban. Apja uradalmi intéző, később gondnok volt. Johann Baptist a mindelheimi jezsuitákhoz járt, később belépett a würzburgi domonkos rendbe. Lelki életében azonban változás következett be és 1687-ben kilépett a rendből. Ekkor ment Nürnbergbe, hogy lutheránus hitre térhessen. A város kedvezően fogadta kérését, s vallásoktatót nevezett ki mellé, későbbi apósa, Johann Leonard Strödel személyében. Ő fel is készítette Johann Baptistot a szükséges vizsgákra, melyeket 1688 májusában letett. Nürnbergbe érkezésétől fogva a városi tanács segélyéből élt, ekkor ismerkedett meg a rézmetszetekkel. Ezek színezésével egészítette ki ugyanis a segélyt.

1691-ben a város írnokként alkalmazta. Ebben nem mutatott nagy igyekezetet. Ám munkája mellett autodidakta módon formális matematikai és térképészeti ismeretekre is szert tett, valamint kitanulta a rézmetszés művészetét. Az itt mutatkozó tehetsége már ekkor ismertté tette. 1702-ig térképkiadóknak, köztük Jacob von Sandrartnak, David Funcknak és Christoph Scheurernek metszett. Erre az időszakra esik életének legnehezebb korszaka. A hitbeli kérdésekben megingott rekatolizált embert a városi tanács polgárjogának megvonásával sújtotta. 1694 áprilisában erkölcstelenséggel is megvádolták és elzárásra ítélték azon az alapon, hogy feleségét még lutheránusként vette el, így házassága érvénytelen. A vele történt események hatására többször visszatért mind a lutheránus mind a katolikus hitre. Ez a többszöri megingás a várossal és családjával való kapcsolatára is kihatott. Végül 1698 februárjában a lutheránus felekezet és a város is visszafogadta Ettől kezdve haláláig Nürnbergben élt és dolgozott.

1702-ben önállósult, megalapította kiadóját, s megkezdte térképei árusítását. Három év múlva meghalt a felesége. Hét gyermekük született közülük apjukat csak két fiú élte túl. Gottfried Friedrich, – a weicheringi fővadász – és Johann Christoph a későbbi örökös. Johann Baptist még ugyanebben az évben újranősült. 1707-ben jelent meg első atlasza a Neuer Atlas über die gantze Welt, 33 világ-, kontinens- és országtérképpel. Ezt 1710-ben, és a rá következő négy év alatt kétszer is kiadta fokozatosan növekvő lapszámmal. Az 1712 után kiadott atlaszok elején Johann Gabriel Doppelmayer, nürnbergi csillagász, kartográfus földrajzi bevezetője olvasható. 1715-ben a Berlini Tudós Társaság tagjai közé fogadta és elnyerte a császári geográfusi címet. Mindezért hálából a következő évben megjelenő munkáját, a Groβen Atlas über die gantze Welt címűt, a császárnak ajánlotta. Ebben az ezt megelőző időszakban gyakorlatilag az övé volt a legjelentősebb térképkiadó vállalat német területen. 1719-ben adta ki Atlas Methodicus című művét. Halálakor, 1724 július 1-jén egy figyelemre méltó mennyiségű térképpel rendelkező, fellendült vállalkozást hagyott fiára, Johann Christophra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 17.)
  2. a b Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven). Oxford University Press, 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b KulturNav (angol, bokmål norvég, svéd, finn, dán és észt nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  5. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
  7. artist list of the National Museum of Sweden, 2016. február 12. (Hozzáférés: 2016. február 27.)

Irodalom[szerkesztés]

  • Sandler, Christian: Johann Baptista Homann, Matthäus Seutter und ihre Landkarten : ein Beitrag zur Geschichte der Kartographie. Amsterdam, Meridian, 1963
  • Auserlesene und allerneueste Landkarten: der Verlag Homann in Nürnberg 1702–1848: eine Ausstellung des Stadtarchivs Nürnberg und der Museen der Stadt Nürnberg mit Unterstützung der Staatsbibliothek zu Berlin-Preussischer Kulturbesitz im Stadtmuseum Fembohaus vom 19. September bis 24. November 2002. Hrsg. von Michael Diefenbacher, Markus Heinz und Ruth Bach-Damaskinos. Nürnberg: Tümmels, 2002. (Ausstellungskatalog des Stadtarchivs Nürnberg Nr. 14).

További információk[szerkesztés]