Joey Tafolla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joey Tafolla
Életrajzi adatok
Született1962. május 30. (61 éves)
Származás Amerikai Egyesült Államok
Pályafutás
Műfajokheavy metal, neoklasszikus metal
Aktív évek1984 – napjainkig
Kapcsolódó előadó(k)Jag Panzer
HangszerGitár
TevékenységZenész, zeneszerző
KiadókShrapnel, Mascot

Joey Tafolla weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Joey Tafolla témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Joey Tafolla (1962. május 30. –) amerikai gitáros, aki a Jag Panzer power metal zenekar tagjaként vált ismertté. 1984-ben csatlakozott a zenekarhoz, azonban hamarosan kilépett, hogy szólókarrierjére tudjon koncentrálni. Technikai képességei révén hamar szerződést kapott a gitárhősök mentoraként is ismert Mike Varney kiadójától, a Shrapnel Recordstól. Az együttműködés két szólólemezt eredményezett, majd Tafolla a Mascot kiadóhoz szerződött, ahol 2001-ben jelentetett meg egy szólólemezt.

Biográfia[szerkesztés]

Karrierjét a Jag Panzer zenekar soraiban kezdte, melynek debütáló nagylemeze 1984-ben jelent meg Ample Destruction címmel. A lemez igazi szenzációt jelentett underground körökben, mely kiadása után a zenekar átköltözött Dél-Kaliforniába, hogy ott koncertezzen és hírnevet szerezzen magának. A jelentősebb sikerek azonban elmaradtak, így Tafolla kilépett, hogy szólókarrierjére tudjon koncentrálni. Mike Varney kiadója a Shrapnel Records ajánlott neki szerződést, ahol ebben az időszakban olyan gitárosok dolgoztak, mint Paul Gilbert, Marty Friedman, Jason Becker, Vinnie Moore, Tony MacAlpine vagy Richie Kotzen. Debütáló lemeze 1987-ben Out of the Sun címmel jelent meg. Az anyag producere Mike Varney mellett Tony MacAlpine volt, aki vendégbillentyűsként is közreműködött, de Paul Gilbert is vendégeskedett a korongon négy dal erejéig. Zeneileg a neoklasszikus metal a meghatározó a lemezen, melyben központi szerepet kap Joey technikai tudása.

1991-ben jelent meg a második szólólemez, mely az Infra-Blue címet kapta. A korongon Deen Castronovo dobolt, de vendégként felbukkant Kee Marcello is. A produceri teendőket Steve Fontano valamint Mike Varney látta el. Zenei szempontból Tafolla egy határozott lépést tett a fúziós jazz irányába. Játékában ugyan továbbra is nagy hangsúlyt fektetett a technikai oldalra, de a korábbi shredder jellegű szólógitározást felváltotta egy jazzesebb hangnem, melyben inkább a legato futamok kaptak hangsúlyosabb szerepet. A megjelenést követően Joey több gitárklinikát is tartott, de oktató videó is megjelent a neve alatt. A 90-es évek közepén újra tagja volt a Jag Panzernek, ám az együttműködésből csak egy lemez született, az 1997-es The Fourth Judgement. Utódja Chris Broderick lett. 2001-ben elkészítette harmadik szólólemezét, mely a Mascot gondozásában jelent meg Plastic címmel. A produceri teendőket Tafolla mellett ezennel Ken Tamplin végezte. Joey tulajdonosa a kaliforniai Huntington Beach-ben található JTM Merchandising cégnek, mely ruházati cikkekkel és kiegészítőkkel foglalkozik.

Joey Carvin gitárokat használ,[1] melyekbe Seymour Duncan hangszedőket rak,[2] míg erősítők terén a Bogner termékeket favorizálja.[2]

Diszkográfia[szerkesztés]

Szólólemezek[3][szerkesztés]

Jag Panzer[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2011. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 15.)
  2. a b Archivált másolat. [2011. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 15.)
  3. http://www.spirit-of-metal.com/discographie-groupe-Joey_Tafolla-type-Albums-l-en.html

További információk[szerkesztés]