Joel-Peter Witkin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joel-Peter Witkin
Született1939szeptember 13. (84 éves)
Brooklyn, New York
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásafotóművész
Iskolái
  • Columbia Egyetem
  • University of New Mexico (Master of Fine Arts)
  • Grover Cleveland High School
  • Cooper Union (–1974, BA, szobrászat)
KitüntetéseiMűvészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja
A Wikimédia Commons tartalmaz Joel-Peter Witkin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Joel-Peter Witkin (Brooklyn, New York, 1939. szeptember 13. –) amerikai fotóművész.

Élete[szerkesztés]

Witkin egy zsidó apa és egy római katolikus anya gyermekeként jött világra, ikertestvére Jerome Witkin festőművész. Szülei korán elváltak, mert a vallásaik közötti ellentéteket nem tudták összeegyeztetni. Középiskolai tanulmányait a brooklyni Szent Cecilia középiskolában és a Grover Cleveland középiskolában végezte. A vietnámi háborúban 1961-től 1964-ig haditudósítóként dolgozott. Öngyilkossági kísérlete miatt leszerelték. 1967-ben úgy döntött, hogy szabadúszó fényképészként dolgozik tovább: a City Walls Inc-nél helyezkedett el. Később a brooklyni Cooper Union főiskolára járt, ahol 1974-ben Bachelor of Arts fokozatot szerzett. A Columbia egyetemen ösztöndíjat nyert, azonban tanulmányait 1981-ben az Új-Mexikói Egyetemen Albuquerque-ben fejezte be, szépművészeti mesteri fokozatot szerzett. Jelenleg Albuquerque-ben él, az Új-Mexikói Egyetemen tanít fotóművészetet.

Művészete[szerkesztés]

Műveihez klasszikus festmények és vallásos témák szolgálnak alapul, melyeket újraértelmezve, átdolgozva jelenít meg egy szürreális világot teremtve. Witkin művészetében meghatározó szerepet tölt be a test és a halál motívuma. Alkotásain többnyire testileg deformáltak, hermafroditák, törpék vagy kövérek szerepelnek, de holttestekkel, emberi testrészekkel is találkozhatunk fényképein. Képei a korai dagerrotípiákra emlékeztetnek.

Források[szerkesztés]

  • Koetzle, Hans-Michael. Joel-Peter Witkin – Un Santo Oscuro, Fotóikonok 2. kötet 1928–1991, ford. Gálvölgyi Judit (magyar nyelven), Taschen Verlag; Vince Kiadó (2003). ISBN 3-8228-2579-4