Joachim Kunz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joachim Kunz
Joachim Kunz (1980)
Joachim Kunz (1980)
Született1959. április 25. (65 éves)
Stollberg, NDK
Állampolgársága
Nemzetiségenémet
Foglalkozásasúlyemelő
KitüntetéseiHazafias Arany Érdemrend

Magassága166 cm
Testtömege69 kg[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Joachim Kunz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Súlyemelés
Olimpiai játékok
ezüst
1980, Moszkva
Súlyemelés
arany
1988, Szöul
Súlyemelés

Joachim Kunz (Stollberg, 1959. április 25. –) német súlyemelő, az NDK színeiben versenyezve szerzett olimpiai bajnoki címet. A szülőhelyéhez közeli Lugauban nőtt fel. Sportpályafutását tornával kezdte, amit később az akkori Karl-Marx-Stadtba költözve is folytatott. Ott figyeltek fel a súlyemelésben mutatkozó tehetségére. Sikeresen szerepelt az 1978-as ifjúsági súlyemelő-világbajnokságon. Ugyanebben az évben sikeres vizsgát tett és géplakatos oklevelet szerzett. Egy évvel később a debreceni junior vb-n aranyérmet nyert. 1988-ig folyamatosan a súlyemelők világelitjébe tartozott. 1981-ben és 1983-ban is világbajnok lett. Pályafutását az 1988-as szöuli olimpiai győzelmével koronázta meg.

1988-ban a lipcsei testnevelési egyetemen kezdett tanulmányokba, ám ezt az NDK 1989 őszi összeomlása és a két Németország egy évvel későbbi egyesülése miatt megszakította. A politikai-gazdasági fordulat után sokáig helyét kereste. Napjainkban saját sikeres élelmiszeripari vállalkozását vezeti.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joachim Kunz című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. Olympedia (angol nyelven), 2006