Jim Jones

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

James Warren „Jim” Jones (1931. május 13.1978. november 18.) az Amerikai Egyesült Államokban a People's Temple (azaz a Népek Temploma) elnevezésű vallási szekta vezetője és alapítója volt.

Ifjúsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

James Indiana állam határánál lévő kisvárosban született 1931. május 13-án. Gyermekkorában állatokat kínzott, de csak azért, hogy megnézze, hogyan távozik el belőlük az élet. Imádott a temetőkben sétálgatni, legtöbbször ott fogyasztotta el szerény uzsonnáját. Később több egyetemre is bejelentkezett, és sikerült is tovább tanulnia. Többször látogatta a könyvtárakat is. Sokat olvasott Leninről, Mussoliniról, Churchillról és Hitlerről.

Indianai kezdet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szektaalapítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Költözés Kaliforniába[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A guyanai Jonestown[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kaliforniában Jonesnak egyre több botránya lett. Azzal is megvádolták, hogy a Bibliát is megszentségtelenítette (ledobta a földre, gúnyolta, rátaposott, stb.). S habár már három kőtemploma volt az USA-ban, el kellett mennie. Ezért akart elmenni híveivel az akkor már a britektől független szocialista országba, Guyanába. Itt hatalmas földterületeket vásárolt, amire volt pénze, hiszen hívei mindenüket, még a nyugdíjukat is neki adományozták.

Jonestownban (így hívták Warren földterületeit) éheztették a nagyrészt fekete embereket. Büntetésként bezárták őket egy faketrecbe, vagy egy "kígyókkal teli" kútba eresztették le őket. De nem ritkán használták erre a célra az áramot vagy a bőrszíjat... Jonestown valóságos koncentrációs tábor lett. De mivel őrtornyokat, szereltek fel, nehogy a hívők még elszökjenek onnan, ráadásul szegényeknek nyugdíjuk sem volt, nem tudtak elszökni. De így még rosszabb volt. Egy nőt például azért, mert szeretkezett egy férfival, azzal büntettek, hogy nyilvánosan tegye meg ugyanezt egy másik férfival. Ez nem is csoda, hisz Jim maga is paráználkodott a felesége háta mögött. Pedig ő még az akkori elnök feleségével vacsorázott.

A tragédia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jonestownban történtek híre hamar eljutott az Egyesült Államokba. Ezért egy nagyhatalmú kaliforniai képviselő, Leo J. Ryan néhány újságíróval együtt érkezett Guyanába, hogy megnézze, igazak-e a hírek. Eleinte csak mosolygó arcokat látott, ám hirtelen 5 szektatag térden állva kezdett neki könyörögni, hogy juttassa őket vissza az USA-ba. 1978. november 18-án induló repülőgépen vissza is vitték volna őket a hazájukba, de Jones ezt kiszagolta, és néhány fegyveres őrt küldött utánuk, akik elkezdtek lövöldözni. Ryan, két újságíró és egy szökevény a helyszínen szörnyethalt.

Eközben Warren egy utolsó beszédre hívta össze a híveit. Beszámolt a repülőtéren történt eseményekről, és megkérte őket, hogy igyanak egy vörös italból, amelyből minden beszéden szoktak inni, de tudták, hogy egy napon cián lesz belekeverve. Ez a nap most jött el. Néhányan a gyermekeiknek is adtak a méregből. A helyszínen 913 holttestet találtak, abból 273 volt a gyerek. Ott találták a számszeríjjal meglőtt Jim Jonest is, aki öngyilkos lett a híveivel együtt.

Ráadásul a kutatók azt feltételezik, hogy nem minden haláleset tudható be a ciánnal megmérgezett italnak. Több holttesten találtak gyilkosságra utaló nyomokat. Valamint lehet, hogy néhányan meg tudtak szökni, de így sem magyarázható meg az, hogy a szekta 1200 tagjából 913 ember holttestét találták meg. Így lehet, hogy a jonestowni gyilkosok, akik segítették Jonest, máig köztünk élnek.

Az ügy iratait titkosították, így csak sokkal később tarthatta őket a kezében Bill Clinton, aki szintén titkosította a papírokat.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A lélek és az értelem ABC-je- Reader's Digest válogatás

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szekta