Jezréel-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jezréel völgye szócikkből átirányítva)
Jezréel-völgy
Jezréel völgye a Tábor-heggyel
Jezréel völgye a Tábor-heggyel

Hely Izrael
Típussíkság
Terület250 km2
Elhelyezkedése
Jezréel-völgy (Izrael)
Jezréel-völgy
Jezréel-völgy
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 32° 35′ 47″, k. h. 35° 14′ 31″Koordináták: é. sz. 32° 35′ 47″, k. h. 35° 14′ 31″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jezréel-völgy témájú médiaállományokat.

A Jezréel-völgy (héberül: עמק יזרעאל , arabul: مرج إبن عامر) Izrael északi részén, Dél-Galilea területén elhelyezkedő termékeny síkság. Határai nyugatról a Kármel-hegy, keletre a Jordán völgye, északról a galileai hegyvidék, délről Szamária hegyei. A Kison patak folyik át rajta.

Neve az ókori Jezréel városának nevéből ered, amely a völgyben feküdt. A Biblia Megiddó síkságának is említi,[1] mivel ez a város a völgy nyugati szélén feküdt. Súnem települése is a völgyben volt. Gyakran volt csatamező.

A terület a legkorábbi időktől fogva lakott. Az első földművelők valószínűleg már a korai újkőkorszakban Kr. e. 11 000 körül telepedtek le. Ásott kutat a Kr. e. 6500 körüli korból találtak itt a régészek.[2]

Ma Afula (héber: עֲפוּלָה) a völgy legnagyobb települése.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jezreel Valley című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.