Jeszenszky Károly (lapkiadó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeszenszky Károly
Jénai teológushallgatóként 1910-ben
Jénai teológushallgatóként 1910-ben
Született1887. május 16.
Lucfalva
Elhunyt1923. április 14. (35 évesen)
Salgótarján
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásalelkész, szerkesztő
SablonWikidataSegítség
Tábori lelkészként az első világháborúban.

Kisjeszeni Jeszenszky Károly Sándor (Lucfalva, 1887. május 16.Salgótarján, 1923. április 14.) evangélikus lelkész, tábori lelkész, városi képviselőtestületi tag, a Madách Imre Irodalmi Társaság tagja, a Mátravidék című lap tulajdonosa és főszerkesztője.

A Turóc vármegyei kisjeszeni Jeszenszky család sarja. Édesapja kasznár (gazdatiszt) volt a Prónay család Nógrád vármegyei birtokain. Három lánytestvére: Hilda (1889, óvónő), Margit ˙(1893, tanítónő) és Ilona (1898, óvónő). Elemi iskolát magánúton végezte. Középiskolai tanulmányait a selmecbányai Evangélikus Főgimnáziumban végezte. 1905-ben kitűnő eredménnyel érettségizett. Teológiai tanulmányait Pozsonyban és Jénában végezte. Ezután segédlelkészként egy évet Szentesen szolgált, majd 1912-től haláláig salgótarjáni lelkész.

Közben az első világháborúban – először mint tartalékos evangélikus segédlelkész, majd mint tábori lelkész – a magyar királyi besztercebányai 16. honvéd gyalogezred állományában szolgált a keleti fronton (1915-1918): Bielitzben, Rzeszówban Lublinban és Cholmban. Magyar, szlovák, német nyelven prédikált, és a járványkórház betegeinek lelki gondozását végezte. Helytállásáért kétszer tüntették ki. Megkapta az Érdemkereszt lelkészek számára II. osztály fehér-vörös szalagon (1916), és a Koronás Arany Érdemkereszt hadiszalagon (1918) kitüntetést.

A Mátravidék című hetilap címlapja.

1920-ban beválasztották a Salgótarján várossá alakulását előkészítő képviselő-testületbe. Tagja volt a Madách Imre Irodalmi Társaság is.

1922-ben Salgótarjánban politikai hetilapot indított Mátravidék címmel, melynek haláláig tulajdonosa és főszerkesztője is volt.