Jerdacuttup-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jerdacuttup
Közigazgatás
Országok Ausztrália
ÁllamokNyugat-Ausztrália
RégiókGoldfields-Esperance
Földrajzi adatok
Hossz65 km
Forrásszint274[1] m
Vízgyűjtő terület1818 km²
ForrásYilgarn-fennsík
TorkolatJerdacuttup-tavak
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Jerdacuttup Nyugat-Ausztrália Goldfields-Esperance régiójában található folyó. A vize természetes okokból magas sótartalmú. A folyó a Yilgarn-fennsíkon ered, Ravensthorpe-tól északra a Mount Short alatt. Vízgyűjtő területe a Ravensthorpe-hegység keleti részét foglalja magába, majd dél felé folytatja útját és végül a Jerdacuttup-tavakba torkollik Hopetountól keletre.

Mellékfolyói a Moolyall Creek, a Woodenup Creek, a Cordingup Creek, a Carlingup Creek, a Boaiup Creek, a Bandalup Creek és a Burlabup Creek.

A folyó nevét John Forrest adta egy őslakos kifejezésre utalva ezáltal, ám e szónak mai napig nem tudjuk az értelmét. A folyóban több helyen komatiit található.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jerdacuttup River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bonzle Digital Atlas - Map of Jerdacuttup River, WA, 2008. (Hozzáférés: 2013. január 7.)
  2. National Trust of Australia (W.A.) (1995), Jerdacuttup River komatiites, National Trust of Australia (W.A.), <http://trove.nla.gov.au/work/13979575>. Hozzáférés ideje: 21 May 2012