Jencarlos Canela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jencarlos Canela
JenCarlos Canela.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Jencarlos Canela
Született 1988április 21. (26 éves)
Miami,  Egyesült Államok
Házastársa Gaby Espino
Pályafutása
Aktív évek 2000-

Jencarlos Canela (Miami, 1988 április 21. – ) amerikai színész és énekes.

1988. április 21-én Miamiban született, kubai szülők gyermekeként. Édesanyja Lisette, apja Heriberto Canela. Három tetsvére van: Anette, Erick és Jason. Öccse a Telemundo legújabb felfedezettje, s testvére szerint még nála is tehetségesebb. 2006-ban kitüntetéssel végzett a neves művészképzőben a New World School of the Arts-ban.

Zenei karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jencarlos életét már gyerekkora óta a művészet lengi körül. Kisfiúként mindig előadásokat tartott a családnak. 12 évesen kezdett el zenélni az általa alapított Boom Boom Pop nevű zenekarban. 2002-ben kivált és szólókarrierbe kezdett. 2006-ban Jencarlos dalát, a Ride it like-ot választották a Ford egyik kampányának népszerűsítésére, melyhez kisfilm is készült. Ezzel a minden idők legjobb Ford reklámarca címet is kiérdemelte. Több nyelven komponál dalokat. Gitáron, zongorán és dobon is játszik.

2009. november 10-én megjelent a várva várt album Búscame címmel, melyről az Amor Quédate című dal egyből a zenei listák élére került. A következő nyáron Miguel Varoni rendezésében elkészült az album címadó dalához egy kisfilm. Harmadik videóklipje 2010. december 13-án jelent meg, a második stúdióalbum első kimásolt kislemezéhez a Mi corazón insistéhez. A klipet ezúttal Jesse Terrero rendezte. Ezt követően több ízben kezdett együtt dolgozni Pitbullal. A kubai rapper spanyol nyelvű albumán volt először hallható közös daluk, a Tu Cuerpo, melynek videóklipjét 2011. február 23-án mutatták be a Telemundo Al Rojo Vivo című műsorában. Ám a két zenésznek nem ez volt az utolsó közös munkája.

Jencarlos második szólóalbuma 2011. június 21-én került a boltok polcaira. Már jóval a megjelenés előtt napvilágot láttak az albumra vonatkozó hírek. A lemezre felkerült dalok között szerepel egy-egy duett Gilberto Santa Rosával és José Felicianóval, de helyt kapott rajta a Baila baila is, melyben Pitbull és az El Cata nevű dominikai rapper is közreműködött.

2011-ben felkérték, hogy ő énekelje fel a HOP című mesefilm betétdalának spanyol változatát a Caramelót. A dal eredeti változatát Bruno Mars adja elő. Egyébiránt Mi corazón insiste című dala lett az azonos címet viselő telenovellájának főcímdala is.

Színészi pályafutás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

19 évesen az édesapja, aki egyben a menedzsere is elvitte egy telenovella válogatásra és így a "Pecados Ajenos" című novellában Alfredo Torresként debütált. A szerepért az év junior színészének választották. A főcímdalt is ő adta elő Cristal marie-val karöltve. A történetben olyan forróra sikeredtek a Catherine Siachoqueval közös jelenetek, hogy az a pletyka terjengett, az életben is szeretők. Ez végül alaptalannak bizonyult. Később láthattuk őt a "Doña Barbara"-ban a főhősnő fiatal kedveseként. 2008-ban felkérték a "Hunted by Night" című film főszerepére, melynek bemutatója 2009. karácsonyára esett. Ez volt első angol nyelvű produkciója. 2009. január 6-án szerződést kötött a Telemundo nevű telenovella társasággal. A szerződés szerint három az ő főszereplésével készült telenovellában köteles részt vennie. Mindemellett a Telemundo támogatja zenei tevékenységét is. Még ebben az évben megkapta a "Más sabe el diablo" főszerepét Gaby Espino mellett, akivel a sajtó szintén összehozta.

A Telemundo több pilotjának is ő volt a főszereplője, így láthattuk őt a "Rosalinda y Primitivo" és a "Las cuatro mujeres de Juan" kisfilmjében. 2010-ben több telenovella-főszerepet is ajánlottak neki, ám egyik ajánlatot sem fogadott el. Egy történettel viszont sikerült meggyőzniük a fiatal színészt, ez pedig a "Mi corazón insiste"-é volt. A novella 2011. május 23-án váltotta az Aurorát. Jencarlos partnerének szerepére több név is felmerült. Először Belindát kérték fel a szerepre, ám sem ő, sem pedig a helyette választott Dulce María nem tudott igent mondani a felkérésre szólóénekesi elkötelezettségeik miatt. Egyszerre több színésznővel is tárgyaltak, s végül március elején jött a hivatalos megerősítés, hogy a szerepet Carmen Villalobos kapta. 2013-ban főszerepet kapott a "Pasión prohibida" című telenovellában Mónica Spear partnereként.

Díjak, elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jencarlos Elizabeth Gutiérrezszel egy időben végzett Sebastián Ligarde színiiskolájában, a Taller de Actuaciónban. 2008-ban pedig mindketten kitüntetésben részesültek a színész által. A fiatal tehetséget 2010-ben beválasztották az 50 legszebb latin híresség közé, ezt megelőzően pedig szerepelt a 25 legszexibb latin férfi listáján is. 2010-2011-ben elismerések sora érte őt: előbb a Miami Life Awards díjátadón a 2010-es év legjobb férfi főszereplőjének választották a "Más sabe el diablo"-ban nyújtott alakításáért. Ezt követően megkapta a Dominikai Köztársaság legrangosabb művészeti kitüntetését, a Cassandra díjat, majd a közönség megszavazta neki a Premios Lo Nuestro 'Az év popelőadója' díját is. Érdekesség, hogy utóbbi díjat a Telemundóval rivális Univision osztotta ki, s csak igen ritkán fordul elő, hogy csatorna a konkurencia felfedezettjét is jelöli. 2012-ben Premios tu Mundo-díjat kapott a 'Kedvenc férfi főszereplő' kategóriában a "Mi corazón insiste" és 2013-ban a című "Pasión prohibida" telenovellában nyújtott alakításáért.

Kampányok, karitatív munkálatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Christopher és Dana Reeve Alapítvány nagykövete. 2010-ben, miután unokatestvére, Raúl Rodríguez tragikus hirtelenséggel elhunyt egy sms okozta autóbalesetben, csatlakozott a No Textees Mientras Conduzcas (Ne írj szöveges üzenetet vezetés közben) nevű világméretű alapítványhoz. A kampányt további nagy latin nevek is támogatják, mint például Ana Layevska, a Siachoque-Varoni házaspár és Gaby Espino. Mindemellett a gyermekbántalmazások ellen is kampányol.

A 1989-ben alapított amerikai mézes zabpelyhet forgalmazó cég, a Honey Bunches of Oats 2010-ben a fiatal zenészt kérte fel reklámarcának. Legújabb, a zabpelyhet népszerűsítő kampányukhoz Jencarlos írta a dalt, valamint ő szerepel a reklámfilmben is. Több verzió is készült, egy angol, egy spanyol és egy táncos. A kisfilmet január 24-én forgatták le, üzenete pedig, hogy "Gondolkodj pozitívan!"

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jencarlos féltve őrzi magánéletét. Konkrétumok sincsenek, csupán találgatások folynak. Korábban szóba hozták Catherine Siachoquéval, Aylín Mújicával és állítólag Liannette Borregóval is együtt járt. Még az "Ördögi kör" forgatásaikor indultak meg a pletykák Gaby Espinóval való állítólagos viszonyáról, ám ezt mindig is tagadták. 2010 nyarán félreérthetetlen helyzetben fotózták le őket a tengerparton, 2011-ben pedig Gaby azt nyilatkozta, nagyon szereti Jencarlost, de Cristóbal Landerrel való házassága nem miatta ért véget. Nyilatkozata félreérthető, igazából nagyon jó barátok. Végül 2011. szeptember 8-án hivatalossá tették kapcsolatukat és azt is, hogy úton van közös gyermekük. Kisfiuk, Nickolas február 12-én született meg. A keresztszülői feladatot Pitbull és Cristina Saralegui töltik be. Ám ahogy Jencarlos mondja, nem először lett apa, hisz Gaby kislányát, Orianát is sajátjaként szereti, ami jól látszik kapcsolatukon.

Szerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Telenovellák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 2007-2008: Pecados ajenos (Bűnös szerelem) - Alfredo Torres
 • 2008: Doña Barbara - Asdrúbal
 • 2009: Más sabe el diablo (Ördögi kör) - Ángel Salvador
 • 2010: Perro amor - Önmaga (epizód szerep)
 • 2011: Mi corazón insiste (Szalamandra) - Andrés Santacruz (Suarez)
 • 2013: Pasión prohibida - Bruno Hurtado Piamonte

Filmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 2009: Hunted by Night - Brandon

Színház[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 2008: Miami Libre

Albumjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Búscame (2009. november 10.)
 • Un Nuevo Día (2011. június 21.)
 • Jen (2014. május 6.)