Jeholosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeholosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 130 Ma
A Jeholosaurus shangyuanensis csontvázának rekonstrukciója (Dinosaurland, Lyme Regis).
A Jeholosaurus shangyuanensis csontvázának rekonstrukciója (Dinosaurland, Lyme Regis).
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ornithopoda
Család: Hypsilophodontidae
Nem: Jeholosaurus
Hszü et al., 2000
Fajok
  • J. shangyuanensis
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Jeholosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jeholosaurus témájú kategóriát.

A Jeholosaurus a madármedencéjű dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban élt. Az elképzelés szerint a kis ornithopodák, valószínűleg a hypilophodontidák közé tartozott, tehát növényevő volt. Bár a növényevőkre jellemző hátsó fogakkal rendelkezett, az elülső premaxilláris fogai a húsevő dinoszauruszokéihoz hasonlóan élesek és hegyesek voltak. Ez az jelentheti, hogy a Jeholosaurus mindenevő volt, azaz a növények mellett állatokat is fogyasztott.

Felfedezés és történet[szerkesztés]

Az első Jeholosaurus példányokat 2000-ben, Kínában fedezték fel. A fosszilis lelőhely Pejpiao városa közelében, a Jihszien-formációban található, a kínai Liaoning tartományban. A Jeholosaurus egy 130 millió éves homokkő rétegből került elő, és a feltételezés szerint egy hatalmas vulkánkitörés következtében pusztult el, ami 80–96 kilométeres körzetben mindent eltemetett. A Jeholosaurus név jelentése 'jeholi gyík', ami Jeholra, a Liaoning nyugati és Hopej északi részén levő régi földrajzi területre utal. Az egyetlen ismert faj, a típusfaj, a Jeholosaurus shangyuanensis. A faj neve az első felfedezés helyére Sangjüanra utal.

Méret[szerkesztés]

A Jeholosaurus holotípus példánya, melyen a nem alapul, az IVPP V 12529 katalógusszámot kapta. A hossza 71,1 centiméter, amihez egy 35,6 centiméteres farok tartozik, azaz a teljes állat hosszának közel a fele. A koponya eléri a 6,3 centiméteres hosszúságot, az állkapocs pedig az 5,9 centimétert. A mellső lábak 25,4 centiméter hosszúak, míg a hátsók elérik a 33 centimétert. A combcsont 9 centiméter hosszú, a sípcsont pedig 10,7.[1]

Anatómia[szerkesztés]

A példányok többsége hiányos koponya, ami helyreállítást igényelt. Némelyik példány a koponya méretéhez képest szokatlanul nagy szemnyílásokkal rendelkezett. A pofa rövid volt, ami azt jelenti, hogy a példányok valószínűleg fiatalok voltak. A premaxillában hat fog volt, a maxillában pedig legalább tizenhárom. A maxilla mélyen behajló alsó szegélye arra utal, hogy az állatnak az élelem megtartására szolgáló pofája lehetett. Az orrlyukhoz a nagy orrnyílások mellett egy középső árok tartozott. A szemhéjcsont nem őrződött meg. A példányok részét képezték a nyak- és hátcsigolyák is. Az ívelt combcsont egy, a nagy tompornál valamivel alacsonyabb elülső tomporral és egy, az utóbbinál szélesebb harmadik tomporral volt ellátva. Közöttük egy sekély hasadék helyezkedett el, a feszítő vájat pedig hiányzott. A negyedik tompor nem alkotott különálló részt. A lábfejhez négy lábközépcsont tartozik, melyek közül a harmadik a leghosszabb, eléri az 5,5 centimétert, és jóval előrébb helyezkedik el, mint a többi. Az első lábközépcsont jóval hátrébb tolódott és megrövidült. A Jeholosaurus megnagyobbodott laterodorsális orrnyílásokkal, a koponya magasságának 30%-ánál alacsonyabb pofacsonttal, rajta a teljes hosszának 25%-át meghaladó hosszúságú koponyaablakkal, a premaxilla hosszának majdnem 150%-át kitevő hosszúságú előfogcsonttal, valamint egy hátrafelé, majdnem az anguláris csont hátsó széléig kiterjedő fogcsonttal rendelkezett.[1]

Osztályozás[szerkesztés]

A Jeholosaurus egy előrefelé irányuló, a hasat támasztó nyúlvánnyal ellátott szeméremcsontja lefelé és a farok irányában (hátrafelé), az ülőcsonttal párhuzamosan áll. Ez egy négyfelé ágazó, a madármedencéjűek medencéjéhez hasonló struktúrát alkot. Emiatt a Jeholosaurust a Madármedencéjűek rendjében helyezték el.[1]

A Jeholosaurust nem osztályozták teljes mértékben, és ezzel kapcsolatban további vizsgálatokat kell elvégezni, de jelenleg a Hypsilophodontidae családba sorolják az alábbi okokból:

  1. A Jeholosaurus premaxillája eléggé meghosszabbodott, és egy nagymértékben homorú orr alatti nyúlvány kapcsolódik hozzá, ami a hypsilophodontidáknál is megtalálható,
  2. A premaxilla mentén hat fog helyezkedik el, ahogyan a Lesothosaurus esetében is, de ezek a fogak keskenyebbek és nincsenek rajtuk recék, ahogy a hypsilophodontida Zephyrosaurus és a Thescelosaurus fogain sincsenek.
  3. A felső állcsonton egy, a koponya hosszának 14%-át elérő elülső árok található, hátrébb pedig egy kis, szem előtti koponyaablak helyezkedik el, ami a hypsilophodontidákéra emlékeztet.
  4. A pofacsont hátsó nyúlványa a Yandusauruséhoz hasonlóan hátrafelé kiterjed.
  5. A szem mögötti (postorbitális) csont és a homlokcsont a bazális hypsilophodontidákra jellemző.
  6. A csonton a hypsilophodontidákéhoz hasonló kerek koponyaablak található.[1]

Törzsfejlődés[szerkesztés]

Az alábbi kladogram a Cseng Hsziao-ting és kollégái által 2009-ben elvégzett elemzésen alapul. Eszerint a Jeholosaurus a Madármedencéjűek rendjébe és a Hypsilophodontidae családba tartozik.[2]

Ornithischia

Pisanosaurus


unnamed

Heterodontosauridae


Genasauria

Thyreophora


Cerapoda

Stormbergia


unnamed

Agilisaurus


unnamed

Hexinlusaurus


Hypsilophodontidae

Othnielia



Hypsilophodon



Jeholosaurus



Yandusaurus


unnamed

Orodromeus



Zephyrosaurus










Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Xu 2000
  2. Zheng 2009

Források[szerkesztés]

  • Xu 2000: Xu, X., Wang X., You H. (2000). „A primitive ornithopod from the Early Cretaceous Yixian Formation of Liaoning” (abstract). Vertebrata PalAsiatica 38 (4), 318–325. o. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)  
  • Zheng 2009: Zheng, X-.T., You, H.-L., Xu, X. and Dong, Z.-M. (2009). „An Early Cretaceous heterodontosaurid dinosaur with filamentous integumentary structures”. Nature 458 (19), 333–336. o.  

További információk[szerkesztés]

  • Ornithopoda. Thescelosaurus!. [2013. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jeholosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.