Jeff Plate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeff Plate
Jeff Plate egy Trans-Siberian Orchestra koncerten.
Jeff Plate egy Trans-Siberian Orchestra koncerten.
Életrajzi adatok
Született1962március 26. (62 éves)
 Amerikai Egyesült Államok, Montour Falls, New York
IskoláiHorseheads High School
Pályafutás
Műfajokprogresszív metal, heavy metal, power metal
Kapcsolódó előadó(k)Savatage, Trans-Siberian Orchestra, Chris Caffery, Metal Church, Machines of Grace
Hangszerdob
Tevékenységzenész

Jeff Plate weboldala
SablonWikidataSegítség

Jeff Plate (Montour Falls, New York, 1962. március 26. –)[1] amerikai dobos, aki a Savatage, a Trans-Siberian Orchestra, valamint a Metal Church együttesek dobosaként ismert, de dolgozott Chris Caffery oldalán is, 2009 óta pedig a Machines of Grace formációban is dobol.

Korai évek[szerkesztés]

Jeff Plate a New York-ban található Elmira városában nőtt fel. Kisgyerekként a New York Yankees tagja szeretett volna lenni. Komoly baseball játékosi karriert dédelgetett, azonban egy csípőbaleset miatt fel kellett adnia álmait. 13 éves korában a TV-ben látott egy KISS felvételt, aminek hatására eldöntötte, hogy zenész lesz a jövőben. A dob állt hozzá a legközelebb, így eleinte a lakásban található bútorokat és kávésdobozokat kezdte el püfölni.[2] Tagjai volt az iskolai zenekarnak, de elmondása szerint nemigazán élvezte velük a közös zenélést. Nála idősebb zenészekkel is játszott együtt, ami még inkább inspiráló hatással volt rá. 1981-ben Floridába költözött, hogy profi zenésszé váljon. Számításai nem jöttek be, így egy időre hazaköltözött, hogy 1983-ban Worcester felé vegye az irányt. Itt számos helyi zenekarban megfordult, többek között kis klubokban léptek fel. 1988-ban látta Simon Phillips egyik dobklinikáját, ami akkora hatással volt rá, hogy még komolyabban neki állt gyakorolni. Rengeteget tanult Dave Discenso-tól, majd hamarosan Bostonba költözött. Itt ismerkedett meg Matt Leff gitárossal, aki révén a Wicked Witch dobosa lett. Az együttesben az a Zachary Stevens énekelt, aki később a Savatage tagja lett.

90-es, 2000-es évek[szerkesztés]

A Wicked Witch rengeteget koncertezett a környéken, így az egyik legnépszerűbb helyi heavy metal zenekarnak számítottak. Az együttest azonban 1992-ben elhagyta Zachary Stevens, aki a Savatage tagja lett. Helyére több énekes is került, azonban Jeff megunta a helyben topogást, ezért 1993-ban New Yorkba költözött. Itt egy Voodoo Rodeo névre hallgató alternatív rock együttesben dobolt, jelentősebb sikerek nélkül. 1994-ben telefonhívást kapott Zachary Stevenstől, hogy van e kedve csatlakozni a Savatage zenekarhoz. A Handful of Rain album turnéján már Jeff ült a dobok mögött, valamint ő hallható és látható az együttes Japan Live '94 kiadványain is. 1995-ben elkészült az első olyan Savatage album, melyet ő dobolt fel. A Dead Winter Dead megjelenését újabb turnék követték, majd Jeff meghívást kapott a Savatage tagok által létrehozott Trans-Siberian Orchestra formációba is. A Savatage zenekarral még két nagylemezt készített (The Wake of Magellan, Poets and Madmen), de továbbra is felbukkant a Trans-Siberian Orchestra tagjaként. 2005-ben ő dobolta fel Chris Caffery Faces címre keresztelt szólóalbumát, de a gitáros következő nagylemezén (W.A.R.P.E.D.) is ő dobolt. Ezt követően csatlakozott a Metal Church együtteshez, így a This Present Wasteland albumot már Jeff dobolta fel. Ezt követően azonban a Metal Church feloszlott, így Plate egy új formációt hívott életre. A Machines of Grace együttes tulajdonképpen a Wicked Witch-nek is tekinthető, hiszen Jeff újra Matt Leff gitárossal, Chris Rapoza basszusgitárossal, valamint Zachary Stevens énekessel dolgozik együtt.

Diszkográfia[szerkesztés]

Savatage[szerkesztés]

Trans-Siberian Orchestra[szerkesztés]

Metal Church[szerkesztés]

Machines of Grace[szerkesztés]

Chris Caffery[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Jeff Plate biography. Savatage.com. [2007. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 24.)
  2. Archivált másolat. [2013. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 2.)

További információk[szerkesztés]