Jeff Loomis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeff Loomis
Nevermore Summerbreeze2007 02.jpg
Jeff Loomis 2007-ben.
Életrajzi adatok
Született 1971. szeptember 14. (42 éves)
Származás  USA, Appleton, Wisconsin
Pályafutás
Műfajok Progresszív metal, thrash metal, power metal, neoklasszikus metal, death metal, heavy metal, instrumentális rock
Aktív évek 1991 - napjainkig
Együttes Sanctuary, Nevermore
Hangszer Schecter gitár, Jeff Loomis 7-húros Signature Models

Jeff Loomis weboldala

Jeff Loomis amerikai gitáros, dalszerző, a Nevermore tagja.

Biográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nővérével együtt a Wisconsin állambéli Nenashában nőtt fel. Apja pszichológiát tanított, anyja pedig angol nyelvet és irodalmat, valószínűleg ezért sem voltak tanulási nehézségei. Kicsi gyerekként baseball-játékos akart lenni. Később rábukkant apja régi, klasszikus gitárjára, majd nekiállt gyakorolni. Egy idő után mégis úgy döntött, hogy dobolni kezd. Ez sem tartott sokáig, így visszatért a gitárhoz, de már a dobolás révén szerzett ritmusérzékkel. Az első dal amit megtanult a Black Sabbath Symptom of the Universe c. száma volt. Első lemez, amit megvásárolt a KISS Alive II anyaga volt. Nagy hatással volt rá az Iron Maiden, a Rush, a Morbid Angel, a Carcass, a Judas Priest. A gitárosok közül pedig Eddie Van Halen, Yngwie Malmsteen, Jason Becker, Marty Friedman. Első koncertélménye egy KISS koncert volt 1982-ben a Lick it Up turnén.

Első fellépése 16 évesen volt egy iskolai tehetségkutatón. Ezután Seattle-be költözött, ahol a Sanctuary nevű power metal zenekar tagja lett. Tizenévesként a Megadethbe is majdnem bekerült. A Sanctuary végül feloszlott és a romjaiból jött létre a Nevermore. Jeff a mai napig a Nevermore tagja, fő dalszerzője. 2008-ban szólólemezzel jelentkezett (Zero Order Phase), melyen vendégként szerepelt korábbi Nevermore-beli gitárpartnere, Pat O’Brien is.

Jeff Loomis napjaink egyik legnépszerűbb metalgitárosa. Játékára jellemző a death metal komplexitása, a Jason Becker hatásaira visszavezethető neoklasszikus elemek, valamint a súlyos, modern megszólalású riffelés. 2000-től használ héthúros gitárokat, de a Schecter márkanév alatt saját modellje is kapható. 2008-ban megjelent szólólemezével bizonyította, hogy sokoldalú zenész, több stílusban is otthonosan mozog.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nevermore:

Szóló:

Vendégszereplései:

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]