Jeff Lindsay (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeffry P. Freundlich
Élete
Született1952. július 14. (71 éves)
Miami, Florida,  USA
Nemzetiségamerikai
HázastársaHilary Hemingway
Pályafutása
Írói álneveJeff Lindsay
Jellemző műfaj(ok)regény
KitüntetéseiDilys Award (Dexter dühödt démonai, 2005)
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeffry P. Freundlich témájú médiaállományokat.

Jeff Lindsay (születési neve Jeffry P. Freundlich) (Miami, Florida, 1952. július 14. –) amerikai krimi író. Cape Coralban, Floridában lakik feleségével, az ugyancsak író Hilary Hemingway-jel. Felesége Ernest Hemingway bátyjának, Leicester Hemingwaynek a lánya.

Munkássága[szerkesztés]

1975-ben diplomázott a vermonti Middlebury College-ban.[1] Legtöbb korábban publikált munkájában felesége is részt vett, mint társszerző. Time Blender című művét Michael Dornnal írta. Lindsay a Dexter regénysorozattal vált ismertté. A sorozat első könyvét, a Dexter dühödt démonai-t (angolul: Darkly Dreaming Dextert) a Mystery Writers of America Edgar Allan Poe-díjára jelölték a legjobb első regény kategóriában, bár lekerült a listáról, mikor kiderült, hogy Lindsay számos könyvet kiadott már az 1990-es években egy másik írói álnév, Jeffrey P. Lindsay alatt. A könyv címe eredetileg "Pinocchio Bleeds" vagyis ˇPinocchio vérzik" lett volna, Lindsay középső lányának javaslatára, de a kiadó ezt elvetette.[2]

A Dexter címen futó tévésorozat 2006-ban került adásba Amerikában a Showtime kábel csatornán. Az első évad 12 epizódja elsősorban a könyvet vette alapul. A második évaddal kapcsolatban mindenki azt találgatta, hogy vajon a második könyvet - Drága, dolgos Dexter (angolul: Dearly Devoted Dexter) - fogja-e követni. Mint kiderült, a forgatókönyvírók egy teljesen új sztorit dolgoztak ki. Ezután már a történet nem követi a könyv eseményeit. A második évad 2007-ben, a harmadik 2008-ban került adásba. 2008. október 21-én a Showtime megrendelte a negyedik és ötödik évadot 12-12 epizóddal. A negyedik évad forgatása 2009 elején kezdődött, a premier szeptember 27-e, az évadzáró pedig december 13-a volt. Lindsay kapott egy kisebb (cameo) szerepet a harmadik évad tizedik epizódjában.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Author's Collection Donated to College. Rutlandherald.com, 2007. szeptember 29. [2007. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 30.)
  2. Darkly Dreaming Dexter, by Jeff Lindsay, 2006. augusztus 16. (Hozzáférés: 2008. február 5.)

Források[szerkesztés]