Jean-Nicolas Stofflet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean-Nicolas Stofflet
Született1753. február 3.[1][2][3]
Bathelémont
Elhunyt1796. február 25. (43 évesen)[1][2][3]
Angers
Állampolgárságafrancia
Foglalkozásakatona
KitüntetéseiGrand Cross of the Royal and Military Order of Saint Louis
Halál okalőtt seb
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Nicolas Stofflet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jean-Nicolas Stofflet (Bathelémont, 1751.[4] február 3. - Angers, 1796. február 25.[5]) francia királypárti katonatiszt a nagy francia forradalom idején, a vendée-i háború idején pedig a felkelők egyik tábornoka. Henri de la Rochejaquelein 1794-es meggyilkolása után két évig volt a Katolikus és Királyi Hadsereg főparancsnoka.

Élete[szerkesztés]

Jean-Nicolas Stofflet.

Jean-Nicolas Stofflet egy molnár fiaként született. Fiatalon jelentkezett a Svájci Gárdába, ahol közlegényként szolgált. A vendée-i felkelés kitörése után csatlakozott a királypárti és katolikus felkelőkhöz. A háború során előbb Louis d'Elbée parancsnoksága alatt szolgált, majd tábornokká nevezték ki és Henri de la Rochejaquelein 1794. január 28-i meggyilkolása után ő lett a felkelők parancsnoka.

A felkelő csapatok élén, Stofflet a gerilla-taktika alkalmazásával kísérelt meg szembeszállni a republikánus haderővel, de rövidesen konfliktusba került François de Charette lázadóvezérrel, mely a lázadósereg erőinek megosztottságát idézte elő. Stofflet végül 1795. május 2-án kénytelen volt letenni a fegyvert és békét kötni a Nemzeti Konvent képviselőivel.

1795 decemberében azonban ismét kiújult a konfliktus, melynek célja ezúttal a Bourbon-ház hatalomra segítése volt, Stofflet pedig újra a lázadók élére állt. Provence grófja (a későbbi XVIII. Lajos francia király) marsalli ranggal is felruházta, alig egy hónap múlva azonban republikánus fogságba esett. Angers-ben egy katonai bíróság halálra ítélte, majd sortűzzel kivégezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Chisholm, Hugh: Encyclopædia Britannica. Cambridge University Press, 1911.