Jean-Baptiste Cavaignac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean-Baptiste Cavaignac
Született1763. január 10.
Gourdon
Meghalt1829. március 24. (66 évesen)[1][2]
Nagy-Brüsszel
Állampolgárságafrancia
Rendfokozatatábornok
HázastársaMarie-Julie de Corancez
Gyermekei
IskoláiLycée Louis-le-Grand
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Baptiste Cavaignac témájú médiaállományokat.

Jean-Baptiste Cavaignac (Gourdon, 1762. február 23.Brüsszel, 1829. március 24.) francia tábornok, a Nemzeti Konvent tagja, Louis Eugène Cavaignac édesapja, Jacques Marie Eugène Godefroy Cavaignac nagyapja.

Élete[szerkesztés]

1789-ben parlamenti ügyvéd volt Toulouse-ban, azután a forradalomhoz csatlakozott, és 1792-ben a Nemzeti Konventbe választották. Nem tartozott Maximilien de Robespierre pártjához, de XVI. Lajos halálára szavazott. 1795. október 5-én (vendémiaire 13.) Bonaparte oldalán a konvent csapatait vezényelte, és a fellázadt külvárosi csőcselék leverésében segédkezett.

A direktórium idején az ötszázak tanácsának tagja és lotto-kezelő volt. Bonaparte József 1806-ban Cavaignac-ot jószágkezelőnek Nápolyba hívta, Murat pedig nápolyi államtanácsossá tette. Amikor I. Napóleon a külföldön alkalmazott franciákat hazahívta, Cavaignac is visszatért Franciaországba, ahol 1815 márciusában Somme megye prefektusává nevezték ki. Még el sem foglalta ezt az állást, amikor bekövetkezett a második restauráció, és Cavaignac, mint királygyilkos, kénytelen volt kivándorolni.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Sycomore (francia nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]