Jay McInerney

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jay McInerney
Élete
Született1955. január 13. (69 éves)
Hartford, USA, Connecticut
Nemzetiségamerikai
HázastársaAnne Hearst (2006–)
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)regény
Jay McInerney weboldala

John Barrett McInerney Jr. (Hartford, Connecticut, 1955. január 13. –) amerikai író, az úgynevezett "kölyökfalka" ("Brat Pack") íróinak egyike. Ismert regényei a Fények, nagyváros, a Lángos csillag fakul, az Életem története és A jó élet. 1988-ban azonos címen fílmre írta első könyvét (szereplők: Michael J. Fox és Kiefer Sutherland), 1998-ban közreműködött az Angelina Jolie főszereplésével készült, Kifutó a semmibe című HBO produkció forgatókönyvének megírásában, amiért Emmy-díjra jelölték. Egy ideig vezette az amerikai House&Garden magazin bor rovatát, aminek kapcsán két könyvet is kiadott Bacchus & Me (2000) és A Hedonist in the Cellar (2006) címmel.

Élete[szerkesztés]

A Williams College-ban szerzett bölcsész alapdiplomát 1976-ban, majd a Syracuse Universityn folytatott posztgraduális tanulmányokat. Újságíró-riporterként dolgozik; később két évet Japánban tölt a Time-Life munkatársaként. 1980-1981-ben a Random House Könyvkiadónál szerkesztői tevékenységet végez. 1983 óta csak az írásnak szenteli magát; 1984-ben megjelenik és nagy sikert arat Féynek, nagyváros c. regénye, melynek filmváltozatát 1988-ban mutatják be.

Írásművészete[szerkesztés]

Írásainak fókuszában a mindennapok banalitásaiba gumbancolt ember áll. A cselekményes feszültséget és minimalista technikát elegyítő precíz, világos, sodró stílus jellemzi prózáját.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Fények, nagyváros; ford. B. Siklós Márta, utószó Bán Zsófia; Európa, Bp., 1993 (Európa zsebkönyvek)
  • Lángos csillag fakul; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 1996
  • Az utolsó Savage; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 1997
  • Életem története; ford. M. Nagy Miklós; Európa, Bp., 2005
  • A jó élet; ford. Siklós Márta; Európa, Bp., 2007