Jancsi és Juliska (opera)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Los Angeles-i előadás plakátja a 20. század 30-as éveiből

A Jancsi és Juliska (németül: Hänsel und Gretel) Engelbert Humperdinck meseoperája három felvonásban. Szövegét Adelheid Wette, a komponista húga írta az eredeti Grimm mese alapján. Játékideje 100–105 perc.

Ősbemutatójára – számtalan akadály után – Richard Strauss vezényletével 1893. december 23-án került sor weimari Udvari Színházban, Jancsi szerepében Strauss későbbi feleségével, Pauline de Ahnával. Magyarországi bemutatója 1895. február 2-án volt az Operaházban.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Hangfekvés
Péter bariton
Gertrud mezzoszoprán
Jancsi mezzoszoprán
Juliska szoprán
Boszorkány mezzoszoprán

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. kép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Esti ima (Abendsegen)
Részlet a meseopera 2. kép 2. jelenetéből.
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Jancsi és Juliska szegényes otthonukban vannak és boldogan készülnek a tejberizs vacsorára.

Anyjuk előzőleg házimunkát bízott rájuk, ezért bemegy a házba, hogy ellenőrizze őket. Tréfásan megfenyegeti a gyerekeket, akik inkább játszanak a hasznos munka helyett. Eközben valahogy kiborul a tej, és így oda van a vacsora. Az anya kiküldi a gyerekeket az erdőbe, hogy szedjenek epret.

Az apa hazaér, nagyon jókedvű, mert jól sikerült a vásár, sok seprűt eladott. A jó kedve azonban hamarosan elszáll, mert még órák múltán sem ér haza a két gyerek az erdőből.

2. kép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A két gyerek teleszedte a kosarat eperrel, de ahelyett, hogy hazafelé indulnának egyre beljebb tévednek az erdőben. Mivel eltévednek, segélykiáltásba kezdenek, de csak a visszhang felel nekik, amitől nagyon megijednek. Egy fa tövében húzzák meg magukat. A két gyerek itt alszik el, miközben védangyalok őrzik álmukat.

3. kép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Német Humperdinck-bélyeg az opera jeleneteivel

Hajnalban a két gyerek észreveszi a boszorkány mézeskalács-kunyhóját. Az éhes gyerekek rögtön neki is állnak lakmározni, letördelnek a mézeskalács falakból egy-egy darabot. Ekkor a boszorkány kiront a kunyhóból. Jancsit egy ketrecbe zárja, mert még hizlalni szeretné, Juliskát viszont egyből a kemencébe szeretné dobni.

Juliska kilesi a boszorkány varázsszavait, s ennek segítségével kiszabadítja testvérét, majd lépre csalja a gonosz boszorkányt is: azt tetteti, hogy nem tudja hogyan kell a kemencébe bújni. A boszorkány megmutatja a módját. Erre aztán a két gyerek együttes erővel belöki a tűzbe, majd a kemence ajtaját is bezárják.

Juliska az ellesett varázsigék segítségével életre kelti a boszorkány valamennyi áldozatát, akikről lepattan a mézeskalács burok és visszaváltoznak élő gyerekekké.

A boszorkányból egy hatalmas mézeskalács lesz. Jancsi és Juliska ezután boldogan ölelik át szüleiket, akik rájuk találnak az erdő mélyén. A többi kisgyerek is hazatalál szüleikhez.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jancsi és Juliska (opera) témájú médiaállományokat.
  • Balassa Imre, Gál György Sándor: Operák könyve, Zeneműkiadó, 1975 ISBN 963-330-050-9

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

[1] Az opera eredeti német librettója