James Scott, Monmouth első hercege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
James Scott
William Wissing festménye a hercegről
William Wissing festménye a hercegről

Monmouth első hercege
Életrajzi adatok
Uralkodóház Stuart-ház
Született 1649. április 9.
Rotterdam
Elhunyt 1685. július 15. (36 évesen)
London
NyughelyeChurch of St Peter ad Vincula, Tower Hamlets
Édesapja II. Károly angol király
Édesanyja Lucy Walter
Testvére(i)
  • Charlotte Lee, Countess of Lichfield
  • Mary Tudor
  • Anne Lennard, Countess of Sussex
  • Charles Beauclerk, I duque de St Albans
  • George FitzRoy, 1st Duke of Northumberland
  • Charles FitzRoy, 2nd Duke of Cleveland
  • Henry FitzRoy, 1st Duke of Grafton
  • Charles Lennox, 1st Duke of Richmond
  • Charles FitzCharles, 1st Earl of Plymouth
  • Charlotte Jemima FitzRoy
  • Barbara FitzRoy
Házastársa Henrietta Hyde
Gyermekei Charles
James
Anne
Henry
Francis
Isabella
Charlotte
Richard
James
Henriette
Isabel
A Wikimédia Commons tartalmaz James Scott témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

James Scott (Rotterdam, 1649. április 9.London, 1685. július 15.) Monmouth első hercege, II. Károly angol király és szeretője, Lucy Walter törvénytelen fia volt. Abban az évben született, amikor apai nagyapját, I. Károly angol királyt Londonban kivégezték.

Élete[szerkesztés]

James Scott csupán egyike volt Károly 14 törvénytelen gyermekének, akik számos szeretőjétől származtak. A trónra nem tarthatott igényt, azonban születése után apja elismerte őt fiának, és rangot adományozott neki, így lett Monmouth első hercege.

Egyes pletykák szerint James Scott nem is a király fia volt, hanem Lucy Walter valamelyik szeretőjéé. Sokan úgy vélték, hogy a fiú apja igazából az a Robert Sidney ezredes (Leicester grófjának fiatalabbik fia) volt, akivel a nő állítólag 1648 nyarán viszonyt folytatott.

1663-ban megkapta a Doncaster grófja, a Dalkeith grófja, a Scott of Tindale bárója és a Scott of Whitchester és Eskdale bárója nemesi címeket.

1663. április 20-án feleségül vette a skót származású Anne Scottot, Buccleuch negyedik grófnőjét, akitől nyolc gyermeke született: Charles (1672), James (1674), aki később Henrietta Hyde-ot, Rochester első grófjának leányát vette feleségül, Anne (1675), Henry (1676), Francis (1678), Isabella (csak a halála dátuma ismert: 1748. február 18.), Charlotte (meghalt 1683-ban) és Richard (meghalt 1739-ben).

Szeretője, Eleanor Needham három gyermeket szült neki, Jamest, Henriette-tet és Isabelt. Nem sokkal halála előtt viszonyba keveredett egy bizonyos Henriettával, Wentworth bárónőjével is.

Halála[szerkesztés]

Scott kivégzése egy korabeli nyomtatványon

Habár James Scott egész életében anyagi biztonságban és jólétben élt, nem érte be csupán ezzel, és 1685-ben, apja halála után megkísérelte elorozni a koronát nagybátyjától, II. Jakabtól, Károly öccsétől, arra hivatkozva, hogy igenis törvényes gyermeknek számít, mivel szülei Hollandiában titokban összeházasodtak, bár ennek bizonyítására soha nem találtak hivatalos okiratot.

James Scott nem csupán a trónöröklés tárgyában nem értett egyet Jakabbal, hanem vallási téren sem, mivel Jakab katolikus, Scott pedig protestáns volt, akárcsak II. Károly.

Az általa kirobbantott felkelés leverése után, 1685. július 15-én, 36 éves korában lefejezték a Tower Hillen. Némelyek úgy tartották, hogy nem is őt végezték ki akkor, és úgy vélték, azonos lehet a Franciaországban csak Vasálarcos néven elhíresült fogollyal, mivel egyesek úgy vélték, Jakab nem lehetett olyan kegyetlen, hogy a saját unokaöccsét kivégeztesse, így hát rokonuk, XIV. Lajos francia király felügyeletére bízta őt.