Jakos Kata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakos Kata
Élete
Született1973. április 28. (50 éves)
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers

Jakos Kata (1973. április 28. –) költő, író, a pestszentlőrinci Szabad Alkotók Körének alapító tagja.

Élete, munkássága[szerkesztés]

15 éves korában kezdett el verseket, novellákat írni, eleinte saját magának, később előadásokra, kiállításokra. Először a kilencvenes évek elején jelentek meg művei az akkori AKISZ (ma: Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetsége) Kristály című kiadványában, majd 1995-ben az AKISZ által kiadott A magunk keservén című antológiában. Az irodalom mellett a zenével is foglalkozott, ének-zene tagozatos iskolában tanult, csellózott, zongorázott, kórusban énekelt.

A MÚOSZ Újságíró Stúdiójában végzett el egy újságíró-iskolát, közben a budapesti Rádió 11-ben dolgozott művészeti rovatvezetőként. Kulturális rovatot szerkesztett és vezetett.

2009 márciusában jelent meg Holdtükör című verseskötete, mely az 1991 és 2009 között írt verseit tartalmazza. A könyv annotációja: „A mindenséget szeretném ábrázolni a verseimben: a Holdat, a Napot, tengert, szitakötőt, csigalépcsőt, drágakövet… Mégis, csak a bennem rejlő gondolatokat tudom papírra vetni. A pillanatnyi benyomások, gondolatfoszlányok, túlérzékenységemből fakadó kavalkádját gondolatfüzérekké rendezve csak remélni tudom, hogy másoknak is tudok adni valamit magamból.”

2010–2011-ben verseit Csillagfelhő című verses-zenés, koreográfiára komponált műsorban színpadon is előadták. Kovács Adrienne zeneszerző-gitárművésszel közös szerzői est fontos eleme a versek és a zene harmóniája, a különböző hangulatok – időnként játékos formában való megjelenítése. Fontos kiemelni, hogy ezek nem megzenésített versek, hanem a versei által ihletett zeneművek.

2012 áprilisában új műsorral jelentkezett, amelynek címe: Csillagfelhő-Emlékgyöngy. A korábbi programot kibővítette illetve átkomponálta, több gitárzene, több, vers illetve néhány vers angol változatban is megjelent a színpadon (dr. Katona Lucia nyelvész fordításában és előadásában).

Művei[szerkesztés]

  • Holdtükör. Jakos Kata versei, 1991-2009; szerzői, Bp., 2009

Néhány fontosabb média-megjelenése[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]