Jadro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jadro
A Jadro Salonánál
A Jadro Salonánál
Közigazgatás
OrszágokHorvátország
Földrajzi adatok
Hossz4,5 km
Forrásszint33 m
Vízgyűjtő terület300 km²
ForrásKlissza határában a Mosor-hegység alatt
é. sz. 43° 32′ 34″, k. h. 16° 31′ 20″
TorkolatAdriai-tenger, Kašteli-öböl
é. sz. 43° 32′ 05″, k. h. 16° 28′ 34″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jadro témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jadro (másképpen Solinčica, latinul: Iader) egy folyó Horvátország déli részén, Dalmáciában a Salonai-mező területén. A folyót az ókorban Iadernak nevezték. Horvátországban róla kapta a nevét az Adriai-tenger (Jadransko more).

Leírása[szerkesztés]

A folyó Split városától 9 km-re, a Mosor-hegység alatt Klissza határában ered 33 méteres tengerszint feletti magasságban és Salonánál ömlik a Kaštelai-öbölbe. Felső szakaszán sok pisztráng él, itt pisztrángtelepek is vannak. A folyó endemikus faja a dalmát pisztráng (Salmo obtusirostris), amely manapság veszélyeztetve van a behozott szivárványos pisztráng által.[1]Ma Split, Salona, Donji Seget és Kaštela ivóvízellátását szolgálja.

Jelentősége[szerkesztés]

A római korban a Jadro vizét akvadukton vezették Salona város és a spliti Diocletianus-palota vízellátásához. [2] A folyót jelentősége és a régi horvát történelem eseményei miatt horvát Jordánnak is nevezik. A folyón található Gospin-sziget, ahol Don Frane Bulić (1846−1934) horvát történész és régész számos ószláv leletet fedezett fel, köztük Zárai Jelena királyné (?–976) szarkofágjáról való epitáfiummal rendelkező töredékeket, amelyek jelentősek a középkori horvát történelmi kronológia, a Trpimirović-ház korszakának megalapozásához.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jadro River, Dalmatia. [2010. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 26.)
  2. C.Michael Hogan, "Diocletian's Palace", The Megalithic Portal, A. Burnham ed, Oct 6, 2007

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Jadro (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jadro című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.