Jacques Cassini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jacques Cassini
Jacques Cassini
Jacques Cassini
Született1677. február 18.
Párizs
Elhunyt1756. április 16. (79 évesen)
Thury-sous-Clermont
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia
GyermekeiCésar-François Cassini de Thury
SzüleiGiovanni Domenico Cassini
Foglalkozásacsillagász
Tisztségeigazgató (1712–1756, Observatoire de Paris)
Iskolái
  • Collège des Quatre-Nations
  • Párizsi Egyetem
KitüntetéseiRoyal Society tagja

Jacques Cassini aláírása
Jacques Cassini aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Jacques Cassini témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jacques Cassini (Párizs, 1677. február 18.Thury-sous-Clermont, 1756. április 16.) francia csillagász, a híres olasz csillagász, Giovanni Domenico Cassini fia.

Élete[szerkesztés]

A párizsi csillagászati obszervatóriumban született, ahol apja annak idején dolgozott. Még csak 17 éves volt, amikor a Francia Természettudományi Akadémia tagságáért folyamodott; 1696-ban a londoni Royal Society tagjává választották. Apja halálát követően, 1712-től követte őt az obszervatórium élén. Számos mérést végzett, illetve korábbi méréseket pontosított Franciaország egyes pontjainak meridiánjaival kapcsolatosan, számításaival pontosította a Föld sugarának hosszát is.[1] Született publikációja a Szaturnusz gyűrűjével kapcsolatosan is. Thury-sous-Clermontban halt meg; az ő nevét viseli a 24102 Jacquescassini kisbolygó.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége Suzanne Françoise Charpentier de Charmois volt, második fiuk, César-François Cassini de Thury ugyancsak csillagász lett és követte őt a párizsi obszervatórium élén viselt posztján is; a források egy részében őt Cassini III névvel említik.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Traité de la grandeur et de la figure de la terre, Jacques Cassini, 1723. pp.182-3 & pp.302

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jacques Cassini című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.