Jack Swigert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jack Swigert
SzületettJohn Leonard Swigert
1931. augusztus 30.
Denver, Colorado USA
Elhunyt1982. december 27. (51 évesen)
Washington
Állampolgárságaamerikai
NemzetiségeUSA amerikai
Foglalkozásaűrhajós
Iskolái
  • Rensselaer Polytechnic Institute
  • Coloradói Egyetem, Boulder
  • University of Hartford
  • Regis Jesuit High School
  • East High School
Kitüntetései
Halál okatermészetes halál
SírhelyeMount Olivet temető (Section 3, Lot 2503-E, Grid Q-15/16)[4]

A Wikimédia Commons tartalmaz Jack Swigert témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Leonard (Jack) Swigert (Denver, Colorado, 1931. augusztus 30.Washington, 1982. december 27.) amerikai űrhajós, politikus.

Swigert Denverben született, Colorado államban. 1953-tól az Amerikai Légierő pilótája. A koreai háborúban több bevetésen vett részt, majd berepülőpilótaként szolgált. 1966-ban, az ötödik amerikai csoport tagjaként kezdte meg az űrhajóskiképzést.

Repülések[szerkesztés]

(zárójelben a repülés dátuma)


Apollo-13[szerkesztés]

Az Apollo–13 célja a Holdon való leszállás a 80 km átmérőjű Fra Mauro kráterben. A háromtagú legénység (James Lovell parancsnok, Jack Swigert parancsnokimodul-pilóta és Fred Haise holdkomppilóta) küldetése meghiúsult, mert a küldetés harmadik napján, 321 860 kilométerre a Földtől robbanás történt az űrhajó műszaki egységében. Az Apollo a Holdat megkerülve sikeresen visszatért a Földre.

Swigert eredetileg a tartalék legénység tagjaként készült a küldetésre, egy héttel az indulás előtt került előtérbe, amikor Charles Duke, a tartalék holdkomppilóta kanyarós lett. Thomas Mattingly, a parancsnoki modul eredeti pilótája nem volt immunis a betegségre, ezért lecserélték Swigertre.

Politikai pálya[szerkesztés]

Swigert 1973-ban leszerelt a NASA űrhajóskötelékéből és a légierőtől. 1982 novemberében a Republikánus Párt jelöltjeként Colorado állam képviselője lett a szenátusban, azonban a következő hónapban (egy héttel hivatalos beiktatása előtt) csontvelőrákban elhunyt.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]