J (énekesnő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(J (énekes) szócikkből átirányítva)
J
J egy 2005-ös fellépésén
J egy 2005-ös fellépésén
Életrajzi adatok
Születési névCsong Dzsejong
ÁlnévJ, J.ae
Született1977május 2. (46 éves)
IskoláiWest Springfield High School
Pályafutás
MűfajokR&B, soul
Aktív évek1998–napjainkig
Hangszerénekhang
TevékenységÉnekes, dalszövegíró
KiadókSeoul Records, Sony BMG, Pony Canyon, Plyzen, Kingpin, Sponge, Paragon Music
A Wikimédia Commons tartalmaz J témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Csong Dzsejong (hangul: 정재영, RR: Chung Jae-young?; 1977. május 2. –) vagy ismertebb nevén J egy dél-koreai R&B/soul énekesnő, aki az egyedi, lágy hangjáról ismert. Tanulmányait az Amerikai Egyesült Államokban a Northern Virginia Community College iskolában fejezte be. Egy Washington városbéli koreai szépségversenyen fedezték fel.[1] A versenynek köszönhetően lehetőséget kapott, hogy egy koreai zenei producerrel dolgozhasson. Az R&B/hiphop stílusban íródott bemutatkozó nagylemezei, a J-Gold és a J-Blue 1998 novemberében jelentek meg.

A második nagylemezével, az In L.O.V.E.-val már jelentős sikereket ért el: a Odzsecshorom (hangul: 어제처럼?, ’Pont, mint tegnap’) című kislemeze számos koreai televíziós csatorna slágerlistájának élére került. J a 2001 nyarán megjelent harmadik stúdióalbumának, a Beautiful Ones produkciós munkálataiban is részt vállalat.

Negyedik nagylemeze, a Dim the Lights megjelenése után J visszaköltözött az Egyesült Államokba, hogy kipihenhesse magát és, hogy tovább fejlessze az énekhangját. 2004-ben megjelent az ötödik albuma The Crush of Love néven. A lemezről négy dalt saját maga írt, a kritikusok pozitív fogadtatása ellenére sem bizonyult sikeresnek a nagyközönség előtt.

Ezt követően komolyan megfontolta, hogy visszavonul, ám a „zene iránt érzett végtelen szerelme” miatt mégis folytatta zenei pályafutását. 2006-ban J HowL-lal közösen rögzítette a Princess Hours drámasorozat főcímdalát, a Perhaps Love-ot. A sorozat népszerűsége a zenei albumára is hatással volt; az is jól teljesített a kasszáknál.

2007-ben megjelent a kortárs keresztény zene stílusában fogant In My Lifetime című lemeze, amely R&B és hiphop dalokat is tartalmaz.[2] 2007 nyarán digitális kislemez formájában jelent meg a I Dzsonggal énekelt duettjük, a Nunmullo (hangul: 눈물로?, ’Könnyekkel’). A dal hetekig vezette a „MELON” letöltési slágerlistáját.

Hatodik stúdióalbuma 2007 novemberében jelent meg In Love Again címmel. A kiadvány első Jolhulman (hangul: 열흘만?, ’Csak tíz nap’) éles kontrasztot vet korábbi műveivel szemben, mivel az egy lassú ballada. Második kislemeze a Slulgva Szundzsong (hangul: 술과 순정?, ’Likőr és naivitás’) a hiphop hatását érezteti magán. Ugyan a korong jóval rádióbarátabb dalokat tartalmaz, mégsem hozott J-nek elismerést. Ju Szungdzsunnal is énekelt olyan dalokban, mint a Make Me Mine vagy a My Baby.

J több éven át a szöuli angol nyelvű TBS-EFM (101.3 FM) rádiócsatornán vezetett műsort, a Music Planetet a korai hajnali órákban. Ezt megelőzően K-pop dalokat mutatott be ugyanezen idősávban. Korábban a szintén angol nyelvű Arirang-TV televíziós csatorna Pops in Seoul című műsorát is vezette.

2011 júliusában Superstar néven új kislemezt jelentett meg, televíziós adásokban népszerűsítette azt.

Diszkográfia[szerkesztés]

Cím Megjelenés[2] Nyelv Kiadó
J-Blue 1998 november Koreai Seoul Records
J-Gold 1998 november Koreai Seoul Records
I.N. L.O.V.E. 2000. április 21. Koreai Seoul Records
Chocolate 2000. Angol Seoul Records
Beautiful Ones 2001. június 20. Koreai Pony Canyon Korea
Dim The Lights 2002. április 11. Koreai Seoul Records
The Crush of Love 2004. szeptember 23. Koreai Plyzen
In My Lifetime 2007. január 15. Koreai Seoul Records
In Tears 2007. június 18. Koreai ?
Inlove Again 2007. november 7. Koreai Sony BMG, SBME Korea
Alcohol Genuine 2008. január 29. Koreai ?
Love Child 2008. augusztus 26. Koreai Kingpin Entertainments
French Toast 2008. november 18. Koreai Sponge Entertainment
Sweet Dream (filmzene) 2009. február 24. Koreai ?
Mini Album - Sentinmental 2010. február 3. Koreai Paragon Music Corporation
With Me 2010. június 10. Koreai és angol ?

Források[szerkesztés]

  1. J (angol nyelven). KBS World. [2010. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 7.)
  2. a b 사이좋은 사람들 싸이월드 (koreai nyelven). Cyworld. [2007. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a J (singer) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.