jEdit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
jEdit
jEdit pillanatkép
jEdit pillanatkép

FejlesztőSlava Pestov
Legfrissebb stabil kiadás5.6.0 (stabil verzió, 2020. szeptember 3.)[1]
Programozási nyelvJava
Operációs rendszerplatformfüggetlen
PlatformJava virtuális gép
Kategóriaszövegszerkesztő
LicencGPL
A jEdit weboldala

A jEdit egy főleg (Java) programozóknak szánt szövegszerkesztő, amely a GNU GPL alatt érhető el. Fő fejlesztője az orosz születésű Szlava Pesztov, aki 1998 óta tökéletesíti a programot. Mivel Javaban készült, ezért futtatható Mac OS X, Windows, Linux és több más olyan operációs rendszeren, amelyen elérhető a Java futtatókörnyezet. Számos bővítmény érhető el hozzá, amelyek különböző hasznos funkciókat valósítanak meg (például tagek beillesztése, paraméterezés, tidy, értelmezők különféle nyelvekhez, IRC kliens). A beépített szintaxis kiemelés több mint 130-féle fájlformátumot támogat, és új formátumokhoz manuálisan is készíthető egy XML fájl segítségével.

A jEdit nagymértékben testre szabható, és kiegészíthető makrók írásával, amelyeket írhatunk BeanShell, Jython, JavaScript és más szkriptnyelvek segítségével. Készült hozzá egy Wikipédia-szerkesztést megkönnyítő bővítmény is, mwjed néven. A magyar Wikipédiát nem támogatja, de a szintaxis kiemelője hasznos lehet.

Fejlesztés[szerkesztés]

A jEdit fejlesztését 1998-ban kezdte Slava Pestov, aki 2006-ban távozott a projektből és ráhagyta a fejlesztést a szabad szoftver közösségre.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a jEdit című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. jEdit - Browse /jedit at SourceForge.net (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. január 7.)
  2. Slava Pestov: Slava Pestov. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]