J-pop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
J-pop

Stíluseredetrjúkóka
rockabilly
beat
folk rock
electropop
crossover
album-oriented rock
új hullám
dance-pop
pop-punk
disco
eurobeat
trance
Kulturális eredetNév szerint az 1990-es évek Japánja, de a gyökerek az 1960-as évekig nyúlnak vissza
Hangszerekelektromos gitár, basszusgitár, dobfelszerelés, szintetizátor
NépszerűségMeghatározó stílus Japánban az 1990-es évek óta

A J-pop a japán popzene rövidítése, valamint egy tágabb értelemben vett zenei stílus, amely az 1990-es években vált meghatározóvá Japán könnyűzenei életében. A kifejezést a japán popzenészekre használják, és az ország médiája honosította meg, hogy megkülönböztessék a hazai zenészeket a külföldiektől. Napjainkban a japán zeneipar a második legnagyobb a világon, az Egyesült Államok után.

A modern J-pop gyökerei a Beatles által ihletett japán nyelvű rockzenéig nyúlnak vissza.

Zenészek[szerkesztés]

A japán popzenészek rendkívül népszerűek hazájukban, de néhányan külföldön (főként Ázsiában, részben a nyugati országokban) is ismertek. Az 1990-es és 2000-es években a legnépszerűbbek a következők voltak: a Momoiro Clover Z, Hamaszaki Ajumi, Ken Hirai, Namie Amuro, a Mr. Children, az Every Little Thing, Hikaru Utada, az Exile, Kumi Koda, a Kobukuro, a Morning Musume, a B’z, a Zard, a Southern All Stars és a Glay.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a J-pop című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap