Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

A Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium főbejárata 2016-ban
A Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium főbejárata 2016-ban
Alapítva1976
NévadóJókai Mór (ember)
Bezárva2011
HelyMagyarország, Kazincbarcika
Korábbi neveiEgészségügyi és Óvónői Szakközépiskola
Típus
IgazgatóKáposztáné Balogh Ágnes
OM-azonosító029304
Elérhetőség
Cím3700 Kazincbarcika, Herbolyai út 1.
Elhelyezkedése
Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye térképén
é. sz. 48° 14′ 39″, k. h. 20° 37′ 10″Koordináták: é. sz. 48° 14′ 39″, k. h. 20° 37′ 10″
Térkép
A Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium weboldala
A Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium állami címere

A Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kazincbarcikán működött. Az iskola humán irányultságú oktatást nyújtott a város és a térség fiataljai számára 1976 óta. Az intézményt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat takarékossági okokra hivatkozva 2011-ben bezáratta.[1][2]

Az iskola története[szerkesztés]

A Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 1976-ban indította útjára első osztályait, akkor még Egészségügyi és Óvónői Szakközépiskola néven. Kezdetben csak egészségügyi valamint óvónői képzés folyt az iskolában, de a ’70-es évek végéig helyt adott a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola kihelyezett sütőipari tagozatának, valamint 1986-ig ruhaipari szakképzés is működött itt esti és levelező tagozaton.

Az 1993/1994-es tanévben óvónői szakképesítés helyett pedagógiai szak indult el, ugyanis rendeletben szabályozták, hogy az óvónő képesítés csak főiskolai szinten folyhat. Az egészségügyi képzés tovább folytatódott és 1989-től megjelent a közművelődés szak is.

Az iskolához tartozó kollégium kezdetben önállóan működött, de 1981-től közös igazgatás alá került a két intézmény.

Az intézmény a képzési rendszer változásai miatt 2005. január 1-jétől a Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium nevet viselte.

A 35 éves fennállása alatt több ezer diákot kiszolgáló és otthont adó intézményt a központi összevonások, átszervezések[3] következtében (éreztetve az iskola és vezetőségének politikai hovatartozását) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2011-ben bezáratta, ezzel megszűnt az egyetlen, egészségügyi oktatást nyújtó középiskola Kazincbarcikán.

Az épület, bezárása óta üresen, elhagyatottan, megrongáltan áll. A bútorok, felszerelések menthető részét a város iskoláiban szórták szét a szinte egyik napról a másikra munka nélkül maradt pedagógusokkal együtt.

A képzési rendszer[szerkesztés]

Egészségügyi szak[szerkesztés]

Az iskola egészségügyi gyakorló termeiben végzett alapozó gyakorlatok révén az egészségügyi szakon tanuló diákok olyan kommunikációs készségeket, szomatikus, szociális és egészségügyi gondozási műveleteket sajátíthattak el, amelyeket az egészségügyi pályákon hasznosíthatnak. A szakmai alapismeretek keretén belül megismerhették az ember életkori sajátosságait, az ezek hátterében húzódó pszichológiai folyamatokat. Megtanulhatták a csecsemőápolást, gyakorolhatták az elsősegélynyújtás és az életmentés alapfogásait.

Ezekkel az alapokkal a tanulók különböző orvosi egyetemekre, egészségügyi főiskolákra jelentkezhettek. A sikeresen érettségizett, de felsőoktatásba nem jelentkezett tanulóknak az alábbi Országos képzési jegyzék szerinti szakképesítés megszerzését kínálta az iskola:

  • ápoló (3 év)

Az ápoló szakképesítést megszerző személy alkalmazható az egészségügyi ellátás bármely területén, a szociális és az ápolási ellátás intézményeiben. A 3 éves képzés során a hallgatók elsajátítják mindazon elméleti és gyakorlati ismeretet és készséget, magatartásformát, amelyek képessé teszik őket, hogy nagyfokú felelősség- és hivatástudattal tudják majd ellátni az ápolói feladatokat. Az emelt szintű ápoló szakképzettség megszerzését több elméleti és gyakorlati jellegű tantárgy segíti, például: anatómia-élettan, belgyógyászat, sebészet, gyógyszertan, ápoláselmélet, egészséggondozás, pszichológia, pszichiátria, önismeret és kommunikációs készségfejlesztés, orvosi latin, ápolás- és klinikai (kórházi) gyakorlat.

  • kisgyermekgondozó, -nevelő (2 év)

Az emelt szintű képzés után a végzett szakember megszervezheti és végezheti a gyermek életkorának, állapotának megfelelő nap tevékenységeket; közreműködhet a gyermek számára otthont nyújtó intézmény nevelési/gondozási programjában; munkájához kapcsolódó dokumentációs feladatot láthat el; közreműködhet a gyermekek befogadásával kapcsolatos feladatok ellátásában; részt vehet a gyermek önálló életvitelre való felkészítésében.

Közművelődési szak[szerkesztés]

Célja, olyan közművelődési ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik sikeres érettségi vizsga után művelődési otthonokban, könyvtárakban, iskolákban, kulturális intézmények valamelyikében alkalmassá válnak programszervezői feladatok ellátására. A gyakorlati foglalkozások keretében megismerkednek a közművelődés intézményeivel, ismeretterjesztő előadásokat, vetélkedőket tartanak, kiállításokat, játszóházi foglalkozásokat szerveznek.

A szakmai informatika eredményeként a tanulók képessé válnak dokumentumok önálló tervezésére és megszerkesztésére, valamint az Interneten közhasznú információs forrásokban való tájékozódásra, a forrásfelhasználás szabályainak alkalmazására. A kézműves gyakorlat keretében a papírral, textillel, bőrrel, szárazvirággal, szálas anyagokkal való tevékenység és a varrás, hímzés, szövés, csomózás alapműveleteit ismerik meg a tanulók szakemberek irányításával a kazincbarcikai Gyermekek Házában. Felkészíti őket a szakirányú továbbtanulásra, elsősorban a főiskolák és egyetemek kommunikációs, művelődésszervezői, illetve művelődési menedzser szakára. Megismerteti a tanulókkal a közművelődésben alkalmazott módszereket, szervezeti formákat és kereteket. Amennyiben a tanulók nem felsőfokon szeretnének további tanulmányokat folytatni, helyben is van lehetőség szakképzettség megszerzésére, gyermek- és ifjúsági felügyelő és közművelődési szakember szakokon.

Pedagógia szak[szerkesztés]

Ez a szak egy nyelvi-informatikai előkészítő évvel ("nulladik évfolyam") indul, mely keretében a tanulók heti 12 óra angol nyelvű oktatásban és heti 4 óra informatikai képzésben részesülnek. Az ezt követő négy év általános érettségit adó tantervű. Az utolsó két évben azonban szakmai elméleti tantárgyakat, pedagógiai, valamint a pszichológiai alapismeretek tanulhatnak az iskola diákjai. Ugyancsak ebben az időszakban heti 2 órában a tanulók szakmai gyakorlaton vesznek részt óvodában, ahol fejleszthetik kommunikációs képességeiket.

Általános tantervű gimnázium[szerkesztés]

Azoknak a tanulóknak ajánlott a gimnáziumi osztályba való jelentkezés, akik úgy érzik, hogy a középiskola után a felsőoktatásban szeretnék tanulmányaikat folytatni. Felkészíti őket az emelt szintű érettségire, a fakultációs órák jó esélyt biztosítanak a tetszőleges irányú felvételihez. Az idegen nyelvi oktatás angol és német nyelven, az informatika oktatása heti 2 órában, csoportbontásban történik.

Szabadidős foglalkozások, hagyományok[szerkesztés]

Az iskola könyvtárral rendelkezik, így a diákok a tanulmányaikhoz szükséges könyveket könnyen megtalálhatják az intézményen belül. De természetesen a tanulás mellett kikapcsolódásra is van lehetőség. A tornateremhez kondicionálóterem tartozik, amelyet az órák után a diákok szabadon használhatnak. Külön sportfoglalkozásokra is van lehetőség – foci, kosárlabda, RSG – az iskola tanulói eredményesen indulnak különböző városi, megyei vagy országos versenyeken.

Ősszel kerülnek megrendezésre a városi diáknapok. Ebben az iskola is részt vesz, a városi vetélkedőkre csapatokat küld és természetesen házi versenyeket, bemutatókat is tart. Ekkor kerül sorra az első évfolyamok bemutatkozója és beavatása is, melyek során játékos feladatokat oldanak meg.

A diákok rendszeresen készülnek ünnepi műsorokkal, október 23-án, és március 15-én is, de a karácsony sem marad ki. A március 15-i ünnepséggel összekapcsolódva tartja meg az iskola névadójának ünnepét is, a Jókai-napokat, mely általában egy kétnapos rendezvény. Házi versenyeket rendeznek, több tantárgyból (például: informatika felhasználói, magyar nyelv, német és angol nyelvi fordítói verseny, országismereti vetélkedő német és angol nyelvből, fizika csapatverseny, biológia és földrajz verseny). Emellett sportvetélkedőkön és egyéb bemutatókon is részt vehetnek a tanulók.

Ekkor kerül megrendezésre a Magyar vagyok... egész éves csapatverseny döntője is. Minden évben megmérkőzik egymással Kazincbarcika összes középiskolájának egy-egy csapata egy művelődéstörténeti vetélkedőben, mely mindig igen magas színvonalú.

Kollégium[szerkesztés]

Az iskolához tartozó kollégiumban elsődlegesen az iskola vidéki leánytanulóit helyezik el, valamint az üres helyekre befogadják a város más középiskoláiban tanuló lánydiákokat is. Az iskolával egy folyosó köti össze, így a tanórák látogatása, az iskolaorvos elérése vagy a torna- és konditerem, könyvtár megközelítése egyszerű.

A szobák 4 ágyasak, két kétajtós beépített szekrény és egy falra szerelt mosdókagyló tükörrel választja ketté a szobát. A folyosón találhatók szintenként közös felújított zuhanyzók. Teakonyha és mosókonyha is rendelkezésükre áll a diákoknak.

Lehetőség van tanulószobai, illetve önálló tanulásra is. Szabadidős tevékenységekre is lehetőség van, használható egy külön kollégisták számára fenntartott internet-labor is. Szerveznek mozi, illetve színházlátogatásokat a bentlakók számára.

Az iskola elérhetőségei[szerkesztés]

  • 3700 Kazincbarcika, Herbolyai út 1.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tiltakozások a kazincbarcikai Jókai Gimnázium tervezett bezárása ellen Archiválva 2016. augusztus 16-i dátummal a Wayback Machine-ben Északhírnök, 2011. május 16.
  2. Ez már iskolabezárási hullám Index.hu, 2011. május 20.
  3. Sándor, Joób: Ez már iskolabezárási hullám (magyar nyelven). index.hu, 2011. május 20. (Hozzáférés: 2022. április 26.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]