János brit királyi herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
János brit királyi herceg
Prince John of the United Kingdom 1913.jpg
János Károly Ferenc 1913-ban

Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Teljes neve Szász-Coburg-Gotha János Károly Ferenc
Született 1905. július 12.
York Cottage
Elhunyt 1919. január 18. (13 évesen)
Édesapja V. György brit király
Édesanyja Teck Mária brit királyné

János Károly Ferenc (York Cottage, 1905. július 12.1919. január 18.) brit királyi herceg, a későbbi V. György brit király fia.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

János Károly Ferenc York Cottage-ban, a Sandringham-birtokon, az angliai Norfolk megyében, György walesi herceg, a későbbi V. György brit király és Teck Mária brit királyné hat gyermeke közül legfiatalabbként.

János fivérei és nővére, születési sorrendben: Eduárd Albert Krisztián György András Patrik Dávid, walesi herceg, később VIII. Eduárd néven brit király, Albert Frigyes Artúr György yorki herceg, később VI.György néven brit uralkodó, Viktória Alexandra Alíz Mária, Henrik Vilmos Frigyes Albert, Gloucester hercege és György Eduárd Sándor Edmund kenti herceg.

Születése pillanatában a herceg a hatodik volt a trónöröklési sorban. A kisfiút 1905. augusztus 3-án, a Szent Mária Magdolna Templomban keresztelték meg, Sandringhamben. Keresztszülei Portugália királya, I. Károly, Spárta hercege és felesége, Zsófia görög királyné, valamint Károly dán herceg és Sándor tecki herceg, illetve János, Schleswig-Holstein-Sondenburg-Glücksburg hercege és Sándor Vilmos György, Fife hercege volt.

Betegsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

János hercegnél először négyéves korában jelentkeztek epileptikus rohamok, amelyek miatt még édesapja koronázásán sem tudott megjelenni 1911. június 22-én. Az orvos vizsgálatok szerint szellemileg is visszamaradott volt a gyermek. Tizenkét esztendős korára fizikai állapota már annyira megromlott, hogy szülei és orvosai jobbnak látták, ha attól kezdve teljesen visszavonultan, a nyilvánosság elől elzárva él majd a királyi család sandringhami birtokán, az úgynevezett Wood Farmon.

Itt egy egyszerű házban, dadája állandó gondoskodása mellett élt. A dadát Charlotte Billnek hívták, de a királyi család csak Lallának becézte őt. A nő nagyon szerette a herceget, ragaszkodott hozzá, sokat törődött vele. Kocsisa Thomas Haverly volt, aki a windsori kastély személyzetéhez tartozott.

Élete vidéken[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Wood Farmon a hercegnek saját szakácsnője és szobalánya is volt, valamint egy magántanára, Henry Peter Hansell. Egy közeli kertet akkoriban neveztek el János herceg kertjének, mivel a kisfiú legtöbbször azon a számára elkülönített kis füves részen érezte magát a legjobban. Az ottani kertészek szívesen segítettek a hercegnek gondozni a területet. Bent a házban a hercegnek számos könyve volt, és olyan kedvelt játékok, mint egy pedálos autó vagy egy játékvasút. A családi fényképeken a herceg segítség nélkül üli meg a lovat, és kerékpározik is. Játszótársa Winifred Thomas,egy sandringhami lovaglómester, George Stratton unokahúga volt. A kislány még később is élénken emlékezett a herceg édesanyjára, Mária királynéra, akit szerető szülőként ismert meg, amikor az asszony időnként meglátogatta Jánost.

Származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]