J’adore Hardcore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(J'adore Hardcore szócikkből átirányítva)
Scooter
J’adore Hardcore
kislemez a(z) Under The Radar Over The Top albumról
B-oldalDushbag
Megjelent2009. augusztus 14.
FormátumCD, LP
FelvételekSheffield Underground Studios 2, 4, Hamburg
StílusHardstyle
KiadóNémetországSheffield Tunes
MagyarországRecord Express
Egyesült Királyság All Around The World
SzerzőH.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Michael Simon
Alessandro Neri
Marco Baroni
Domenico Canu
Sergio Della Monica
Simon Anthony Duffy
ProducerJens Thele
Helyezések

Magyarország 6. a magyar listán

Németország 12. a német listán
Ausztria 16. az osztrák listán
Svájc 90. a svájci listán
Egyesült Királyság 170. a brit listán
Scooter-kronológia
Jump That Rock (Whatever You Want) (2008)J’adore Hardcore (2009)Ti Sento (2009)
SablonWikidataSegítség

A J’adore Hardcore a német Scooter együttes 2009-ben megjelent kislemeze, az első az "Under The Radar Over The Top" című albumról. Stílusát tekintve hardstyle, amellyel a korábbi jumpstyle stílustól távolodott el kissé a zenekar. Ez a szám négy másik dal feldolgozása egyben: a fő dallammotívumot a Planet Funk "Chase The Sun" című számából vették át, a másik dallamot a The Pitcher "I Just Can't Stop" című számából, egyes zenei alapokat az Activator "Lullaby" című dalából, a szöveg egyes elemei pedig a Tat & Zat "Proud To Be Loud" című számából vannak. Nem sokkal előtte jelent meg Micki Krause "Düp Düp" című száma, mellyel a közönségénekeltetés okán mutat rokonságot.

A kislemezváltozat eltér az albumon hallható verziótól, előbbi ugyanis némiképp hosszabb, az elején hallható egy bevezetés, ami ezen nem szerepel.

A "Chase The Sun"-t egyszer már feldolgozták, a 2007-es "The Ultimate Aural Orgasm" albumon hallható a "The Shit That Killed Elvis" című szám, amely bizonyos szintű hasonlóságot mutat a "J'adore Hardcore"-ral.

A dal címe onnan jött, hogy H.P. Baxxter tévécsatornák között kapcsolgatott, és az egyik francia nyelvű adón épp a "J’adore" kifejezést hallotta, mely után rögtön odamondta önkéntelenül is a rímelő "hardcore" kifejezést. Hogy a francia hangzás tökéletes legyen, Michael Simon Párizsba utazott, hogy az egyik, vele kapcsolatban lévő Scooter-rajongó fotográfus, Maddy Julien hangját rögzíthesse a dalhoz.[1]

Számok listája[szerkesztés]

  1. J’adore Hardcore (Radio Edit) (3:47)
  2. J’adore Hardcore (The Melbourne Club Mix) (5:51)
  3. J’adore Hardcore (Extended Mix) (5:39)
  4. J’adore Hardcore (Megastylez Edit) (3:19)
  5. Dushbag (4:38)

Ez a kislemez is megjelent kétszámos kiadásban, azon csak a "Radio Edit" és az "Extended" hallható. Az intenetről letölthető kiadáshoz mellékelték a "Megastylez Remix"-et.

Vinyl verzió[szerkesztés]

  • A1: The Melbourne Club Mix
  • A2: Extended Mix
  • B1: Megastylez Remix
  • B2: Eric Chase Remix

Más változatok[szerkesztés]

Promóciós célból kiadott Kontor Records-anyagon szerepelt egy úgynevezett "Eric Chase Edit", amely 3 perces hosszúságú, de hivatalosan végül nem jelent meg.

A "The Melbourne Club Mix", a "Megastylez Remix" és az "Eric Chase Remix" felkerültek az "Under The Radar Over The Top (20 Years of Hardcore Expanded Edition)" című 2013-as kiadványra is.

Koncertváltozata szerepel a 2010-es "Live In Hamburg" kiadványon, a 2011-es "The Stadium Techno Inferno" videón, és a 2020-as "I Want You To Stream" koncertalbumon.

Videoklip[szerkesztés]

Kétféle változatban készült: egy rövidebb és egy hosszabb. A videóklipet Mallorcán forgatták két nap alatt. A forgatás nem zajlott zökkenőmentesen: kirabolták H.P. Baxxtert a szállodai szobájában. Mikor elment a rendőrségre, ott nem értették meg, s kérték, hogy jöjjön vissza egy spanyol tolmáccsal. Nem sokkal azután, hogy eltávozott, az ETA nevű terrorszervezet felrobbantotta a rendőrség épületét.[2] A klip hosszabb verziója a legnézettebb Scooter-videóklip, mely 2020 szeptemberében átlépte a 40 milliós nézettséget.

A klipben főszerepet kapott két ausztrál táncos, Pae és Sarah, akik aztán a turnéra is elkísérték a Scootert. Ők a hardstyle egyik táncformáját, a Melbourne Shuffle-t űzték profi szinten, így kerültek a klipbe. További jelenetekben koncertfelvételek láthatóak.

Közreműködtek[szerkesztés]

  • H.P. Baxxter a.k.a. MC Hummin' A Bum (szöveg)
  • Rick J. Jordan, Michael Simon (zene)
  • Jens Thele (menedzser)
  • Alessandro Neri, Marco Baroni, Domenico Canu, Sergio Della Monica, Simon Anthony Duffy (eredeti szerzők)
  • Marquez Klamt, Rico Bass, Tobias Leidereiter (Megastylez)
  • Maddy Julien (női vokál)
  • Nicole Wendt, Linda Weber, Robert Larsz, Jascha Achampong, Rieke Woker, Achim Janssen (kórus)
  • Jan Benkmann és Voodoo (külön köszönet)
  • Martin Weiland (borítóterv)
  • Michaela Kuhn (fényképek)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biztonsági ellenőrzés szükséges. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2016. március 9.)
  2. H.P. Baxxter csodás megmenekülése egy bombatámadás elől Mallorcán (német). [2009. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 2.)