Izsákfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Izsákfa
Római katolikus templom
Római katolikus templom
Közigazgatás
TelepülésCelldömölk
Városhoz csatolás1978.
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság130 m
Távolság a központtól5 km
Elhelyezkedése
Izsákfa (Vas vármegye)
Izsákfa
Izsákfa
Pozíció Vas vármegye térképén
é. sz. 47° 12′ 55″, k. h. 17° 09′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 12′ 55″, k. h. 17° 09′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Izsákfa témájú médiaállományokat.

Izsákfa a Vas vármegyei Celldömölkhöz 1978 óta tartozó, egykor önálló község, amely ma is soros építésű, szalagtelkes falu képét mutatja. 2001-ben 361 lakosa volt.

Fekvése[szerkesztés]

Celldömölk központi fekvésű városrészeitől délre fekszik. A szomszédos települések: kelet felől Egeralja és Csögle, dél felől Nemeskocs, délnyugat felől Köcsk, nyugat felől pedig Kemeneskápolna.

Megközelítése[szerkesztés]

Legkönnyebben Celldömölk felől közelíthető meg, a Jánosházától idáig húzódó 8429-es úton. Nemeskocstól a 8459-es út vezet a település felé, Kemeneskápolna irányából pedig egy önkormányzati úton érhető el, amely Bokodpusztánál ágazik ki a 8433-as útból.

A legközelebbi vasúti csatlakozási lehetőség a Székesfehérvár–Szombathely-vasútvonal és a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal közös szakaszának Celldömölk vasútállomása, mintegy 6 kilométerre északra.

Története[szerkesztés]

Az izsákfai Guta dűlőben bronzkori leleteket, a Dercóna dűlőben római kori villa falait találták meg.

A ma már csak pusztaként emlegetett Bokod község határában a 1415. században alakult ki Izsákfa falu, nevét talán a korabeli birtokos tulajdonosról kapta. 1435-ben említették először, Isakfalua néven, egy 1516-os 'feljegyzésben Isaakfalwa al nom Kys Bokod néven szerepelt. 1873-ig Izsákfalva, ekkortól a rövidebb Izsákfa nevet használták hivatalosan.

A török hódítás idején a falu elpusztult, de 1606-ban már azt jegyezték fel, hogy Bocskai István hajdúit kvártélyozták itt el.

A falu déli részén állt valamikor, a Kódó-patak felett Márky János zalai alispán kastélya, amelyet 1542-ben említettek először. Később Nádasdy Tamás lett. 1607-ben Kerecsényi Bálint egerszegi vajda, Hees Pál lenti várkapitány és végvári katonák kifosztották. II. Mátyás külön törvénycikket fogalmaztatott erről a pusztításról és megtorlási jogot adott Nádasdynak.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Nepomuki Szent Jánosnak szentelt katolikus templom (épült 1798 és 1803 között).
  • Somogyi-kúria: 1720-ban épült egyszintes épület, amelyet az építtető Somogyi Ferenc fia később klasszicista stílusban átalakíttatott. Ma óvoda és könyvtár.

Híres izsákfaiak[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]