Izoszorbid-mononitrát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Izoszorbid-mononitrát
IUPAC-név
8-nitrooxi-2,6-dioxabiciklo[3.3.0]oktán-4-ol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 16051-77-7
PubChem 27661
DrugBank APRD00528
ATC kód C01DA14
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H9NO6
Moláris tömeg 191,139 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság >95%
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
5 óra
Fehérjekötés <5%
Kiválasztás vese: 93%
Terápiás előírások
Terhességi kategória C (USA)
Alkalmazás orális
Rokon vegyületek
Rokon vegyületek Izoszorbid-dinitrát

Az izoszorbid-mononitrát (INN: isosorbide mononitrate) egy értágító gyógyszer, amely közvetlen ernyesztő hatást gyakorol az erek simaizomzatára. A többi nitráthoz hasonlóan a koszorúér eredetű szívbetegségek, szívelégtelenség és angina pectoris kezelésére használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Isosorbidi mononitras dilutus néven hivatalos.

Hatás[szerkesztés]

Hatásának biokémiai alapja, hogy lebomlása során az érfal simaizomzatában nitrogén-monoxid (NO) keletkezik, ami a guanilát-cikláz enzim aktivizálásával elősegíti a cGMP sejten belüli felhalmozódását. Ez a simaizmok elernyedéséhez és az ér kitágulásához vezet.

A posztkapilláris kapacitáserekre[1] és a főartériákra – különösen a koronária artériák még reagálni képes részeire – jobban hat, mint a rezisztenciaerekre.[2]

Az érrendszer dilatációja (kitágulása) a vénás kapacitás növekedéséhez („pooling”) vezet, csökken a szívbe visszaáramló vénás vér mennyisége. Csökken a kamratérfogat és a töltőnyomás (csökken az előterhelés). A csökkent ventrikuláris rádiusz[3] és szisztolés[4] falnyomás mérsékli a szívizom energiakifejtését, s ennek megfelelően oxigénigényének csökkenését eredményezi, ami az angina pectorisos betegek fizikai terhelhetőségét javítja.

A szív töltőnyomásának csökkenése javítja az ischaemia (vérhiány) veszélyének kitett subendocardialis[5] régiók perfúzióját (vérellátását), melyek a leginkább veszélyeztetettek az ischaemia szempontjából. Javulhatnak a regionális falmozgások és a verővolumen.

A koszorúerek keringését illetően az izoszorbid-5-mononitrát tágítja mind az extramuralis conductantia és kis rezisztencia ereket. A gyógyszer hatására a koszorúerek átáramlásának átrendeződése következik be: a nagyobb epicardialis erek szelektív tágulata miatt az ischaemiás subendocardium[5] több vért kap. Mind a spontán, mind az ergometrin[6] okozta érgörcsöt csökkenti. Emellett még az izoszorbid-5-mononitrát az arteriolás érpályára dózisfüggő tágító hatást fejt ki, aminek következtében csökken a szisztémás érellenállás (afterload), a balkamrai szisztolés falfeszülés, ami az szívizomzat oxigénfogyasztásának csökkenését eredményezi.

Krónikus szívelégtelenségben az izoszorbid-5-mononitrát által kiváltott vénatágulat csökkenti a megnövekedett balkamrai töltőnyomást, miközben a szív teljesítménye (output) változatlan marad vagy enyhén növekszik.

Az izoszorbid-5-mononitrát különösen hatékonynak bizonyul súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegekben, akik vénás tüdőpangás tüneteit mutatják a balkamrai töltőnyomás kifejezett növekedése miatt. Ha a szív teljesítményének növekedése kívánatos, artériás értágítóval való kombinált kezelés ajánlott.

Az izoszorbid-5-mononitrát hatása tartósabb, mint az izoszorbid-dinitráté. Az izoszorbid-dinitráttal kiváltható terápiás hatást kb. feleakkora adagú izoszorbid-mononitrát alkalmazásával érhető el.

A szívközeli nagy artériák tágulása csökkenti mind a szisztémás (utóterhelés csökkenése), mind a pulmonalis ejekciós rezisztenciát. Az izoszorbid-5-mononitrát ernyesztőleg hat a hörgők s a vizeletvezető rendszer izomzatára, valamint az epehólyag, az epevezeték és a nyelőcső, a vékony- és a vastagbél, továbbá a sphincterek izomzatára.

Farmakokinetikai tulajdonságok[szerkesztés]

A per os alkalmazott izoszorbid-mononitrát gyorsan és teljesen felszívódik. A szisztémás hasznosulás megközelítőleg 90–100%-os. Az izoszorbid-mononitrát csaknem teljesen lebomlik a májban. A keletkezett metabolitok (bomlástermékek) inaktívak.

Plazmafelezési ideje 4–5 óra. Az izoszorbid-mononitrát csaknem teljes mértékben metabolitok formájában ürül a vesén át. Csupán 2%-a választódik ki változatlan formában a vesén keresztül.

Tolerancia[szerkesztés]

A tolerancia a szervezet ellenállása következtében fellépő hatáscsökkenés.

Változatlan adagolás és konstans nitrátszint ellenére észleltek hatáscsökkenést.

A fennálló tolerancia a kezelés leállítása után 24 órán belül megszűnik. Megfelelő intermittáló (időszakos, szünetes) kezelés mellett nem fejlődött ki tolerancia.

Készítmények[szerkesztés]

A nemzetközi gyógyszerkereskedelemben nagyon sok készítmény hatóanyaga önállóan és kombinációkban.[7]

Magyarországon:[8]

  • CARDISORB 40 mg retard kapszula
  • CARDISORB 60 mg retard kapszula
  • ISOSPAN 40 mg retard kemény kapszula
  • ISOSPAN 60 mg retard kemény kapszula
  • MONO MACK DEPOT 100 mg retard tabletta
  • MONO TAD 100 mg retard tabletta
  • MONOSOR 20 mg tabletta
  • OLICARD 40 mg retard kemény kapszula
  • OLICARD 60 mg retard kemény kapszula
  • RANGIN 40 mg retard tabletta
  • RANGIN 60 mg retard tabletta

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A posztkapilláris a kapilláris (hajszálér) és venula (a legkisebb átmérőjű véna) közötti érszakasz. A vénák kapacitáserek: egyik funkciójuk az elhasznált vér tárolása addig, amíg az újra a tüdőbe jut és oxigénnel telítődik.
  2. A nagy vérkör periferiális ellenállását, a vérnyomás szabályozását a kis artériákban, artériáliákban (még kisebb átmérőjű artériák) és a prekapillárisokban (a hajszálereket és az artériáliákat összekötő érszakaszokban) található ún. szfinkterek szabályozzák. Az ezekben található simaizmok képesek lassítani a véráramlást a hajszálerek felé.
  3. A szívkamra átmérője
  4. Systole (szisztólé): szívizom összehúzódása.
  5. a b Az endocardiumot és a myocardiumot összekötő laza kötőszövetes réteg, a kamrákban benne futnak a szív ingervezető nyalábjai. Orvosi szótár (Egészségkalauz. A Java-scriptet érdemes kikapcsolni.)
  6. A szülés megindítására adott gyógyszer, mely nagyon ritkán infarktust okozhat.
  7. Isosorbide Mononitrate (Drugs-About.com)
  8. Isosorbide mononitrate Archiválva 2014. február 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (OGYI)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó lapok[szerkesztés]