Ivan hurrikán (2004)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ivan hurrikán szócikkből átirányítva)
Ivan hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Az Ivan hurrikán a NASA műholdképén
Az Ivan hurrikán a NASA műholdképén

Keletkezett2004. szeptember 2.
Szétoszlott2004. szeptember 23.
Legerősebb szélsebesség(egyperces állandó átlag) 270 km/h,
165 mph
Legalacsonyabb nyomás910 mbar,
26.88 Hgmm
Áldozatok84 halott
Károk$13 millió (2004 USD)
Érintett területekSzélcsendes-szigetek,Kis-Antillák, Barbados, Saint Lucia, Grenada, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Martinique, Dominikai Közösség, Trinidad és Tobago, Venezuela (főként Aruba és Curaçao), Kolumbia, Nagy-Antillák, Hispaniola, Jamaica, Kajmán-szigetek, Kuba, Petrel-szigetek, Serranilla-zátony,Mexikó (Yucatán-félsziget), Amerikai Egyesült Államok keleti része (főként Alabama és Tennessee, valamint a Virginiák), Florida, Louisiana, Texas, Csendes-óceán
A 2004-es hurrikánszezon része része
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivan hurrikán témájú médiaállományokat.

A 2004-es hurrikánszezon úgy került be a történelembe, mint a legutóbbi évtizedek legpusztítóbbika. Az Ivan hurrikán, amely a Karib-térségre és az Egyesült Államok nagy részére lecsapott, abban az évben a negyedik legnagyobb, és a feljegyzettek között az egyik leghatalmasabb volt.

Kezdetek[szerkesztés]

A 2004-es hurrikánszezon rendkívül zavaros volt. A meteorológusok kétségbeesetten fogadták a következő csapást a Karib-térségben, mert aggódtak az újabb katasztrófa miatt a már korábbi hurrikánok által is megtépázott területen. Szeptember 2-án egy trópusi depresszió, vagyis alacsony légnyomású terület alakult ki a Zöld-foki-szigetektől délnyugatra. Másnapra trópusi vihar lett belőle, és észak-északnyugati irányba vonult 25 km/óra sebességgel. Ugyanazon a napon az Ivan nevet kapta.

Az Ivan Hurrikán pusztítása Grenadá-ban


A hurrikán[szerkesztés]

A hurrikán útja

Szeptember 5-én, amikor elérte a Kis-Antillákat, Ivan elég nagyra nőtt ahhoz, hogy a Saffir-Simpson skálán 3-as kategóriájú hurrikánnak nevezzék. A vihar ekkora intenzitása ilyen alacsony szélességi körökön szinte hihetetlen volt, és teljesen váratlan a szakértők számára, akik minden mozdulatát figyelték. A jövőre nézve a hurrikán nem sok jót ígért. Szeptember 7-én az Ivan 200 km/h-s sebességű szelekkel megérkezett Grenadába. A sziget fővárosa, St. George súlyos csapást szenvedett, és sok történelmi épülete, köztük a miniszterelnöki rezidencia romba dőlt. A városi börtön olyan súlyosan megrongálódott, hogy több száz rab megszökött. Összességében a sziget 85 százaléka elpusztult, és az újonnan beindult gazdasági fellendülés hirtelen véget ért. Az Ivan látogatása 39 szigetlakó életét követelte. Kilencedikén a hurrikán most már 220 km/órát is elérő sebességgel elhaladt a Holland Antillák és Aruba közelében. Amikor az Ivan lecsapott Jamaicára, a kategóriája már 4-esről 5-ösre ugrott a Saffir-Simpson skálán (ami a maximális elérhető érték), a szél pedig 260 km/óra sebességgel tombolt. Félmillió jamaicait kellett evakuálni, de csak ötezernek sikerült kijutni a veszélyes zónaból. A sziget legtöbb turistáját az Isla Mujeres szigetre és a Yucatán-félszigetre szállították. Jamaicán húsz ember halt meg az Ivan okozta káoszban.[1][2][3]

A hurrikán megszűnte[szerkesztés]

A hurrikán súlyos pusztítást hagyott maga után a Nagy Kajmán-szigeten is, ahol az épületek 80 százalékát érte a vihar. Miután két szigeten kitombolta magát, a hurrikán immár 270 km/óra sebességgel haladva a Mexikói-öböl felé vette az irányt. Szeptember 16-án a Shores-öbölben tűnt fel Alabamában, de a sebessége már 205 km/h-ra csökkent, csak 3-as erősségű volt. A szárazföld belseje felé haladt tovább, és elérte az állam központját. Szeptember 18-án áthaladt Virginia államon és elérte New Jersey partjait, ahol heves esőzéseket okozott. Huszonegyedikén a vihar maradványai az alacsony légnyomású rendszerrel és a viharos szelekkel áradásokat és jelentős anyagi károkat okoztak, ami jelezte, hogy még tartogat újdonságokat. Más nap megerősítették, hogy a trópusi vihar visszanyerte erejét. Körkörösen mozgott az Egyesült Államok délkeleti részén, és heves áradásokat indított el. Huszonharmadikára elérte Louisianát bár már jelentősen meggyengült és továbbhaladt Texas felé majd fokozatosan megszűnt.

Források[szerkesztés]