Ivan Ivanovics Siskin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ivan Siskin szócikkből átirányítva)
Ivan Ivanovics Siskin

Született1831. január 13.
Jelabuga
Meghalt1898. március 8. (67 évesen)
Szentpétervár
SírhelyTyihvini temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivan Ivanovics Siskin témájú médiaállományokat.

Ivan Ivanovics Siskin (oroszul: Ива́н Ива́нович Ши́шкин; Jelabuga, Oroszország (ma Tatárföld), 1832. január 25.Szentpétervár, 1898. március 20.) orosz tájképfestő, a 19. századi realista orosz festészet kiemelkedő mestere.

Élete[szerkesztés]

Kazanyban járt gimnáziumba, majd négy évig a Moszkvai Festő-, Szobrász- és Építész Szakiskolában, 1856 és 1860 között pedig a Szentpétervári Birodalmi Művészeti Akadémián tanult. Az akadémián aranyéremmel és a legjobb minősítéssel végzett. Tanulmányait Európában (München, Prága, Düsseldorf), birodalmi ösztöndíjasként folytatta. Egy ideig Svájcban és Németországban, a Szentpétervári Állami Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként élt és dolgozott.

Szentpétervárra visszatérve ő lett a Vándorkiállítók Társasága (az úgynevezett peredvízsnyikek) egyik alapítója, és három művét küldte el az egyesület első kiállítására. Belépett az Orosz Akvarellfestők Társaságába is. 1865-ben választották a Szentpétervári Állami Akadémia tagjává; 1873-tól 1898-ig a festészet professzoraként oktatott.

Részt vett a Művészeti Akadémia kiállításain, a moszkvai Összorosz Kiállításon (1882), a Nyizsnij Novgorod-i kiállításon (1896) és több világkiállításon (Párizsban 1867-ben és 1878-ban, Bécsben 1873-ban). Váratlanul, festés közben érte a halál.

Festészete[szerkesztés]

Ivan Kramszkoj: Ivan Siskin portréja (1880)

Korai művei romantikus hangvételűek; a realista ábrázolásmódra Nyugat-Európában tért át. A legismertebbek erdei tájképei, amelyek többségét Vira községben álló dácsája környékén, Szentpétervártól délre festette. Képein kiválóan, líraian adta vissza az évszakok váltakozását, a természet és az állatok életét; nagyon ügyelt a táj hangulatát kiemelő részletekre.

Kiemelkedő rajzoló és gravírozó is volt.

Fő művei[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Utóélete[szerkesztés]

Sírja
Emlékműve Tatarsztánban

A 3558. számú kisbolygót, amit 1978-ban fedezett fel Ljudmilla Zsuravljova szovjet csillagász, Siskinről nevezték el.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ivan Shishkin
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivan Ivanovics Siskin témájú médiaállományokat.