Itáliai háborúk (egyértelműsítő lap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az itáliai háborúk az 1494 és 1559 között, főként Itália (a mai Olaszország) területén lezajlott konfliktus-sorozat volt, amelynek főszereplői francia Valois-k és a Német-római Császárság és az ekkoriban egyesülő Spanyolország trónját egyaránt birtokló Habsburgok voltak. Rajtuk kívül Nyugat-Európa és Itália szinte minden állama (köztük Anglia, Skócia, Svájc, a Pápai Állam, valamint a Velencei és a Genovai Köztársaság) és az Oszmán Birodalom is érintett volt a háborúkban.

Eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A első itáliai háborúk eredetileg a Nápolyi Királyság körüli francia–aragóniai dinasztikus ellentétekből (ld. szicíliai vecsernye) alakultak ki, a későbbiekben viszont a Milánói Hercegség iránti francia öröklési igény került a konfliktus középpontjába.

Itáliai háborúk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ún. első itáliai háború, amely Franciaország, valamint a Pápai Állam, Velence, Nápolyi Királyság, Milánói Hercegség és a Német-római Birodalom között zajlott.
Döntő ütközet: fornovói csata (1495. július 6.)
Az ún. második itáliai háború, amely Franciaország és Velence, valamint a Milánói Hercegség, Nápoly és Aragónia között zajlott.
Nagyobb ütközetek: cerignolai csata (1503. április 21.), gariglianói csata (1503. december 29.)
vagy más néven a Szent Liga Háborúja. Részt vevő felek: Franciaország, a Pápai Állam, Velence, Aragónia, Kasztília, Német-római Birodalom, Anglia, Skócia, Milánói Hercegség, Firenze, Ferrara és Svájc.
Nagyobb ütközetek: agnadellói csata (1509. május 14.), ravennai csata (1512. április 11.), novarai csata (1513. június 6.), marignanói csata (1515. szeptember 13. - szeptember 14.)
vagy más néven a Négyéves Háború, amely Franciaország és Velence, valamint V. Károly országai, Anglia és a Pápai Állam között zajlott.
Nagyobb ütközetek: bicoccai csata (1522. április 27.), páviai csata (1525. február 24.)
amely V. Károly országai és a Genovai Köztársaság, valamint Franciaország, a Pápai Állam, Velence, Firenze, Anglia és a Milánói Hercegség között zajlott. Fontos eseménye volt Róma 1527-es elfoglalása és kirablása (Sacco di Roma).
amely V. Károly államai és Franciaország között zajlott.
amely egyrészt Franciaország, az Oszmán Birodalom és Jülich-Kleve-Berg, másrészt V. Károly államai, Anglia, Szászország és Brandenburg között zajlott.
vagy más néven Habsburg–Valois háború, amely Franciaország, valamint a Német-római Birodalom, Spanyolország és Anglia között zajlott.

Ezekben a harcokban a legtöbb európai állam (közte a Magyar Királyság) is érintve volt, hiszen a franciák az Oszmán Birodalommal szövetkeztek Spanyolország és Német-római Birodalom ellen. A Habsburgok és a Valois-k között fél évszázadon át Itália birtokáért folyó háborúkat az 1559-es cateau-cambrésis-i békeszerződés zárta le, amely a következő 100 évre rögzítette a spanyol Habsburgok dominanciáját Itália fölött.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hasonlók keresése
  • az összes cikk, amelynek a címe azzal a szöveggel kezdődik, hogy Itáliai háborúk
  • az összes cikk, amelynek a címében előfordul az a szöveg, hogy Itáliai háborúk (vagy valami hasonlóan írt szövegrész)
  • az összes cikk, amelyben előfordul az a szöveg, hogy Itáliai háborúk (vagy valami hasonlóan írt szövegrész)