Irie Maffia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irie Maffia
Maffia a próbateremben
Maffia a próbateremben
Információk
EredetMagyarország
Aktív évek2004 – napjainkig
MűfajReggae
Dancehall
Funk
Hiphop
Rock
Cumbia
KiadóIrie Maffia Productions
Tagok
Sena Dagadu
Kéri András
Busa István
Kemon W. Thomas
Élő Márton
Horváth Gáspár
Matus Péter
Szekér Ádám
Dési Tamás
Meggyes Ádám
Oláh Antal
Baranyai Ákos
Korábbi tagok
Barabás Lőrinc
Havas Miklós
Demeter Zoltán

Az Irie Maffia weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Irie Maffia 2004-ben alakult magyar könnyűzenei együttes. Zenei stílusát főleg a reggae és a dancehall műfajok határozzák meg, ezt hiphop, funk és rock elemekkel ötvözik. Létezik egy soundsystem (Irie Maffia Soundsystem) felállása is, melyben a zenekarvezető Dermot (Élő Márton) és Jumo Daddy (Horváth Gáspár) által bakelitről játszott reggae/dancehall riddim-ekre Columbo (Kéri András) énekel ragga szövegeket.

Történet[szerkesztés]

A zenekar alapítói Dermot (Élő Márton) és Jumo Daddy (Horváth Gáspár) régóta zenéltek együtt. Eleinte csak hobbiból otthon, majd később dj-ként egyre több nyilvános fellépésen is. 2001 és 2005 között leginkább ez határozta meg fő zenei irányvonalukat. Olyan formációkban és "műhelyekben" fordultak meg, mint a Tilos Rádió, Love Alliance Soundsystem, vagy később a Gimmeshot Crew. 2004 végén arra az elhatározásra jutottak, hogy a számítógépes zenét és a lemeztáskát hangszerekre cserélik, és élő zenekarral próbálják folytatni a reggae/dancehall/hiphop műfajok hazai népszerűsítését. Így 2004 decemberében megalapították az Irie Maffia-t. A zenekar alapfelállásában Dermot kezelte a dob groove-okat, Jumo pedig a billentyűs hangszereket. Basszusgitáron Havas Miklós (korábbi zenekarok: Sziámi, Duende, UP!), Dermot unokatestvére játszott, a zenekar dj-je pedig Dj Future (Baranyai Ákos) lett, a Tilos Rádió dj-je. Trombitán Barabás Lőrinc jazz trombitás, gitáron pedig Kürthy Miklós játszott az alapfelállásban. A zenekar frontemberei a Gimmeshot Crew népszerű MC-i, Columbo, Busa és Kemon lettek. 2005-ben az egyéves fennállásakor került a zenekarba Dési Tamás dobos, aki a dobgépet felváltva, a teljesen élő hangzás világába terelte a zenekart. Ekkor léptek fel először a Sziget Fesztiválon.[1] Korábbi gitárosuk kiválásakor került a zenekarba Szekér Ádám, kiegészítve Havas Miklós és Dési Tamás alkotta ritmusszekciót, s így alakult ki az együttes Irie Maffia Rocktrio néven elhíresült „kemény magja”. 2010 tavaszán jelentette meg első önálló EP-jét, majd ez év végén megjelent első nagylemezük "Kickout" címmel. AZ Irie Maffia zenekarban Zsömi (Oláh Antal) belépésével a ritmusszekciót ütős hangszerek egészítették ki. Ettől kezdve a fúvós szekciót Dermot(harsona) és Barabás Lőrinc (trombita) alkotta, 2008-ban azonban mind Lőrinc szóló projektje (Barabás Lőrinc Eklektric), mind a Maffia keresett zenekar lett, már nem lehetett az időpontokat egyeztetni, így Lőrinc kilépett a zenekarból, helyet adva Meggyes Ádámnak, aki azóta megalapozta helyét az együttesben. Az MC-k tekintetében is történt változás, Kemon elhagyta az országot, helyette MC Sena-t (Dagadu Sena) sikerült a zenekarba csábítani, akinek különleges hangja és szövegei rövidesen meghatározó szerepet kaptak a Maffia hangzásában.A név értelmezése: Irie: Jamaikai szleng, jelentése: mosolygós, boldog a Maffia-a nagy csapatból adódóan a családot szimbolizálja.

Mérföldkövek[szerkesztés]

A Maffia első kiadványa Geller EP címmel 2006-ban jelent meg, melyet az egyik legnevesebb európai reggae/dancehall kiadó, a német Germaica Records is gondozásába vett. A rákövetkezendő évben a zenekar 120 európai előadó közül közönségszavazással lehetőséget kapott, hogy részt vegyen az olasz Rototom Sunsplash fesztivál tehetségkutatóján, melyen a házigazdák mögött második helyen végzett; majd decemberben megjelent a zenekar első albuma Fel A Kezekkel! címmel, szerzői kiadásban.

A magyar MTV 2008 tavaszán mutatta be első klipjüket, amit a Hands In The Air című számra készítettek. S még ugyanebben az évben az A38 Hajó csapatának felkérésére felléptek az amszterdami My City Budapest kulturális napokon, Melkwegben. Továbbá a zenekar képviselte Magyarországot az olaszországi Roveretoban is, az első világháború végének 90. évfordulója alkalmából európai közszolgálati rádiók által megrendezett fesztiválon, mely rendezvényre az MR2 Petőfi rádió delegálta a csapatot.

Második albumuk What's My Name? címmel 2009-ben jelent meg, a Shiftin' Gears Records kiadásában, melyet 2013-ban "Nagyon Jó Lesz" című lemezük követett. Negyedik stúdióalbumukat 2015-ben adták ki "10" címmel, 10 éves fennállásuk évfordulója alkalmából. A zenekar írta a Sziget Fesztivál 2015-ös himnuszát is, az "Easy As One Two Three"-t, mely hatalmas sikert aratott. A Fesztivál nagyszínpadán pedig felléptek Robbie Williams előtt.

Az Irie Maffia "Wake Up" című számával 2017 őszén országos, újraélesztést oktató kampányra indult Magyarország gimnáziumaiba az Országos Mentőszolgálat közreműködésével. (A dal BPM-je épp megegyezik a szakszerű újraélesztés tempójával)

Tagok[szerkesztés]

  • Sena Dagadu - ének, rap, vokál, spoken word
  • Kéri András a.k.a MC Columbo - ének, rap, ragga, vokál
  • Busa István a.k.a Busaman- ének, rap, vokál
  • Kemon W. Thomas a.k.a MC Kemon - ének, rap, vokál
  • Élő Márton a.k.a ELO, Dermot - harsona
  • Horváth Gáspár a.k.a Jumo Daddy - billentyűsök
  • Matus Péter a.k.a Kölyök - basszusgitár
  • Szekér Ádám a. k. a Szeki - gitár
  • Dési Tamás a.k.a Monsieur Büdoá - dobok
  • Meggyes Ádám a.k.a. Mézi - trombita
  • Oláh Antal a.k.a Zsömi - ütős hangszerek
  • Baranyai Ákos a.k.a DJ Future - lemezjátszó

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Geller EP - 2006
  • Fel a Kezekkel! / Hands In The Air! - 2007
  • What's My Name?! - 2009
  • The Beast EP - 2011
  • Irie Maffia Rocktrio - EP - 2010
  • Nagyon jó lesz - 2013
  • 10 - 2015

Videók[szerkesztés]

Jelentős fellépések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]