Irén hessen–darmstadti hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Irén hessen-darmstadti hercegnő szócikkből átirányítva)
Irén hercegnő
Irén, Németország és Poroszország hercegnéje
Irén, Németország és Poroszország hercegnéje
Született1866. július 11.[1][2][3]
Darmstadt; Németország
Elhunyt1953. november 11. (87 évesen)[1][2][3]
Hemmelmark; Németország
ÁllampolgárságaHesseni Nagyhercegség
HázastársaHenrik porosz királyi herceg (1888. május 24. – 1929. április 20.)[4]
Gyermekei
  • Prince Waldemar of Prussia
  • Prince Sigismund of Prussia
  • Prince Henry of Prussia
SzüleiAliz hesseni nagyhercegné
IV. Lajos hesseni nagyherceg
Foglalkozásaarisztokrata
KitüntetéseiOrder of Louise
A Wikimédia Commons tartalmaz Irén hercegnő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Irén hessen–darmstadti hercegnő, hivatalosan Irén hesseni hercegnő, férjezett Irén porosz királyi és német császári hercegné (németül: Prinzessin Irene von Hessen und bei Rhein, Prinzessin Heinrich von Preußen, teljes nevén Irene Luise Marie Anna; Darmstadt, 1866. július 11. – Hemmelmark birtok Barkelsbyben, 1953. november 11.) hessen–darmstadti hercegnő, házassága révén porosz királyi és német császári hercegné.

Élete[szerkesztés]

Származása és gyermekkora[szerkesztés]

Irén hercegnő 1866 júliusában született IV. Lajos hesseni nagyherceg és Aliz brit királyi hercegnő harmadik gyermekeként és leányaként. Első keresztnevét – mely görög eredetű és „békét” jelent – azért kapta, mivel a hercegnő a porosz–osztrák–olasz háború végén jött világra. Gyermekkorát testvérei társaságában töltötte el a hesseni fővárosban. A kor divatjának megfelelően angol nevelőnőt fogadtak melléjük; neveltetésük minden más tekintetben követte édesanyjuk puritán elveit. A nővéreket a háztartás vezetésére is megtanították, valamint Aliz nagyhercegné már korán elkezdte leányait arra buzdítani, hogy vegyenek részt jótékonysági eseményeken és támogassák a rászorulókat.

A családot 1873 májusában érte az első csapás, mikor Irén hercegnő öccse kizuhant egy ablakon. Az alig pár esztendős Frigyes herceg belehalt sérüléseibe, lévén hogy örökölte édesanyjától a vérzékenységet. 1878-ban torokgyíkjárvány tört ki az országban, melyben az egész nagyhercegi család megbetegedett Erzsébet hercegnőt leszámítva. Irén hercegnő kishúga, Mária hercegnő hamar meghalt a kórban; a gyermekeit személyesen ápoló Aliz nagyhercegné alig egy hónappal később, december 14-én szintén eltávozott az élők sorából. A félig árván maradt hesseni gyermekek felügyeletét és nevelésének gondjait anyai nagyanyjuk, Viktória brit királynő vállalta magára. Az uralkodónő hosszabb időkre meghívta magához az unokáit; egyébként pedig a rá jellemző minden apró részletre kiterjedő figyelmességgel irányította a gyermekek neveltetését.

Irén hercegnő és nővérei, Viktória, Erzsébet és Alix hercegnők között életük végéig fennmaradt a szoros testvéri és baráti kapcsolat. A nővérek közül egyedül Irén hercegnő maradt német földön; Viktória ugyan egy német herceghez ment nőül, de ő és családja brit földre költöztek. Erzsébet és Alix hercegnők az orosz cári családba házasodtak be, amiért a mélyen vallásos, evangélikus Irén hercegnő meg is neheztelt rájuk, mivel el kellett hagyniuk a lutheranizmust.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy Irén hercegnőt nem tartották kifejezett szépségnek, a hercegnő hamar előkelő kérőre talált Henrik porosz királyi és német császári herceg személyében. A herceg egyike volt III. Frigyes német császár és Viktória brit királyi hercegnő fiainak; így első unokatestvéri rokonságban állt Irén hercegnővel. A családjaik mégsem találtak kifogásolnivalót abban, hogy egybekeljenek; egyedül Viktória királynő tiltakozott, amiért nem kapott értesítést elég korán az eljegyzésről.[5]

Az esküvőt 1888. május 24-én tartották Berlinben a császári pár jelenlétében. Henrik herceg és Irén hercegnő tagadhatatlanul boldog házasságban éltek, melyben nagy szerepet játszott hasonló természetük. A porosz királyi hercegnéi rangot nyert Irénnek ezenfelül sikerült elfogadtatnia magát férje családjával; elsősorban anyósához és egyben nagynénjéhez, Viktória császárnéhoz állt közel. A császárné igen kedvelte menyét, noha elmarasztalta őt amiatt, hogy nem érdeklődik a politika iránt.[6]

Henrik és Irén porosz királyi hercegi pár

Henrik hercegnek és Irén hercegnőnek összesen három fiúgyermeke született, akik mind a porosz hercegi méltóságot viselték:

Irén hercegnő hordozója volt a vérzékenységet okozó génnek, melyet édesanyjától örökölt. A hercegnő átörökítette a betegséget két utódjára is. Legidősebb fia, Valdemár herceg gyermekkora állandó aggodalomban telt el amiatt, nehogy a herceg egy véletlen baleset során megüsse magát és meghaljon. A legkisebb gyermek, Henrik herceg viszont szerencsétlenül járt; alig négy esztendős volt, mikor 1904 februárjában elesett és beverte a fejét. Vérzékenysége miatt a herceg meghalt, mély lelki sebet okozva édesanyjának. Irén hercegnő egyik testvére, Alekszandra Fjodorovna orosz cárné és egyik unokatestvére, Battenbergi Viktória Eugénia spanyol királyné úgyszintén vérzékeny fiúgyermekeknek adtak életet.

Kései évei[szerkesztés]

Irén hercegnő és testvérei kapcsolatát az első világháború zilálta szét, lévén hogy házasságuk révén a testvérek ellentétes oldalon álltak. A hercegnő a háború végéig nem is értesült arról, hogy két orosz földre szakadt nővérét kivégezték a bolsevikok. Sógorát, II. Vilmos német császárt megfosztották trónjától és kikiáltották a köztársaságot. A porosz királyi család tagjainak egy részét száműzték az országbók; Henrik herceg és neje viszont megtarthatták birtokaikat. A házaspár és gyermekeik Hemmelmark közelében fekvő rezidenciájukba vonultak vissza.

1921-ben Irén hercegnőt felkérték arra, hogy találkozzék Anna Andersonnal. Anderson azt vallotta magáról, hogy azonos a bolsevikok által kivégzettnek hitt Anasztaszija orosz nagyhercegnővel, Irén hercegnő unokahúgával. A találkozóra a német fővárosban kerítettek sort; a hercegnő nem ismerte fel Andersonban unokahúgát. Henrik herceg megemlékezései szerint feleségét mélyen felháborították Anderson igényei és hazugságai; ugyanakkor a házaspár második fia, Zsigmond herceg igazat adott Andersonnak és elismerte őt Anasztaszija nagyhercegnőként. A később elvégzett vizsgálatok alapján Anderson nem volt azonos a nagyhercegnővel, akinek maradványait 1991-ben találták meg kivégzése színhelyétől nem messze.

1929-ben Irén hercegnő özvegyen maradt. A hercegné ekkor magához vette Zsigmond fiától és annak feleségétől származó unokáját, Barbara Irén porosz hercegnőt (1920–1994). Zsigmond herceg kivándorolt Costa Ricába , miután ekkor már jó ideje külön élt feleségétől. 1945. május 2-án meghalt a hercegnő legidősebb fia, Valdemár herceg; az esemény mélyen megrendítette az édesanyját. Irén hercegnő 1953. január 23-án hivatalosan is örökbe fogadta Barbara Irént, nem sokkal azt megelőzően, hogy a hercegnő házasságra lépett volna Keresztély mecklenburg–schwerini címzetes nagyherceggel.

Irén hesseni hercegnő és porosz királyi hercegné 1953. november 11-én halt meg hemmelmarki birtokán, IV. Lajos hesseni nagyherceg legtovább élő gyermekeként. A hercegnő minden vagyonát fogadott gyermekére és egyben unokájára, Barbara Irénre hagyta.

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b The Peerage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. p10073.htm#i100726, 2020. augusztus 7.
  5. Viktória brit királynő: Advice to my granddaughter: Letters from Queen Victoria to Princess Victoria of Hesse; 1975, Simon and Schuster, ISBN 067-122-242-2
  6. Pakula, Hannah: An Uncommon Woman: The Empress Frederick: Daughter of Queen Victoria, Wife of the Crown Prince of Prussia, Mother of Kaiser Wilhelm; 1995, Simon and Schuster, ISBN 068-484-216-5; 513. oldal
  7. Miroslav Marek: Brabant 13 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2004. május 4. [2012. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 4.)
  8. Miroslav Marek: Brabant 13 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2004. május 4. [2012. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 4.)
  9. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2013. július 4.)

Források[szerkesztés]

  • Kurth, Peter: Anastasia: The Riddle of Anna Anderson; 1938, Little, Brown and Company; ISBN 0-316-50717-2
  • Mager, Hugo: Elizabeth: Grand Duchess of Russia; 1998, Carroll and Graf Publishers, Inc.; ISBN 0-7867-0678-3
  • Pakula, Hannah: An Uncommon Woman: The Empress Frederick: Daughter of Queen Victoria, Wife of the Crown Prince of Prussia, Mother of Kaiser Wilhelm; 1995, Simon and Schuster, ISBN 068-484-216-5
  • Viktória brit királynő: Advice to my granddaughter: Letters from Queen Victoria to Princess Victoria of Hesse; 1975, Simon and Schuster, ISBN 067-122-242-2

Külső hivatkozások[szerkesztés]