Ipari Formatervezési Tanács Irodája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ipari Formatervezési Tanács Irodája (1975-2002), korábban az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság egyik szervezeti egysége (OMFB Ipari Formatervezési Tanács Irodája) volt. Hosszú ideig szinte kizárólagosan és egyedül képviselte a magyarországi formatervezés, design ügyét. Az iroda elsősorban a Formatervezési Nívódíj valamint a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj koordinátora. Az IFET megalakulása óta, 1975 évtől tagja az ICSID-nek, 1993 óta tagja az IEA-nak.

Az iroda eredeti formájában már nem létezik, számos átstrukturálás után a Szabadalmi Hivatalhoz került.

Az IFETI korábbi tagjai és főbb együttműködő munkatársai voltak többek között:

Együttműködő partnerei[szerkesztés]

Magyar Iparművészeti Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet (Sopron), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kecskeméti Főiskola (Műszaki Kar), Magyar Képző és Iparművészeti Szövetség, a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetsége, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, a Magyar Ergonómiai Társaság.

Főbb tevékenységek, partneri együttműködések[szerkesztés]

Ipari Formatervezési Nívódíj és Miniszterelnöki Különdíj Pályázat, Moholy Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázat, HUNGAROPACK Csomagolási Verseny, Design Alapítvány titkársági teendői, Textil Biennále, Nemzetközi Ergonómiai Nyári Egyetem, Diák Zsennyei Műhely, Senior Zsennyei Műhely, Terméktervezői Napok, Országos Ergonómiai Találkozó, Munkapszichológus Szakmai napok,

Partneri kapcsolatok[szerkesztés]

Hivatalos kapcsolatartás a Design Világszervezetével (ICSID), Hivatalos kapcsolatartás az Ergonómiai Világszövetségével (IEA), Magyar Iparművészeti Egyem, Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet (Sopron), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kecskeméti Főiskola (Műszaki Kar),

Története[szerkesztés]

A magyarországi design és formatervezés legmeghatározóbb szervezeti egysége szakmai és politikai döntéshozatalok eredményeként előbb az Oktatási Minisztériumhoz, majd a Gazdasági Minisztériumhoz, míg végül a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz került. A 266/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet, az Ipari Formatervezési és Ergonómiai Tanács jogutódjaként, a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) megalakításáról rendelkezik. Az iroda jogutódja, a Magyar Formatervezési Tanács, a magyar kreativitás és innováció ügyét szolgáló testület, mely 2002 áprilisában alakult.

Források[szerkesztés]

  • www.mszh.hu,
  • "Szemelvények a Magyar Formatervezési Díj (Formatervezési nívódíj) történetéből" c. kiadvány
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiadványai
  • Magyar Minőség Társaság katalógusa
  • Alkotók napja '96 katalógusa
  • HUNPRODUCT Magyar Árubemutató és Nemzetközi Üzletember-találkozó katalógusa