NK Inter-Zaprešić

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Inter Zaprešić szócikkből átirányítva)
Inter-Zaprešić
Csapatadatok
Teljes csapatnévNogometni klub
Inter-Zaprešić
Becenévkerámiások
SzékhelyZaprešić, Horvátország
Alapítva1929
Klubszínekkék-sárga
StadionŠRC Zaprešić Stadion
VezetőedzőHorvátország Ilija Lončarević
ElnökHorvátország Branko Laljak
BajnokságPrva HNL
Nemzeti sikerek
Horvát Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
A Wikimédia Commons tartalmaz Inter-Zaprešić témájú médiaállományokat.

Az Inter-Zaprešić első osztályú horvát labdarúgócsapat, székhelye Zaprešić városában található.

Az első Horvát Kupa győztese 2005-ben bajnoki ezüstérmet szerzett.

Korábbi elnevezései[szerkesztés]

2003 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

A klubot 1929-ben NK Sava (a Száva folyó után) néven alapították, majd 1932-ben NK Jelačić-ra, a második világháborút követően pedig NK Zaprešić-re keresztelkedett. A helyi kerámiaüzem támogatottsága mellett 1962-ben vette fel az NK Jugokeramika csapatnevet, majd még ebben az évben labdarúgó-stadionja, az ŠRC Zaprešić is megnyitotta kapuit a szurkolók előtt.

A klub első jelentősebb sikereit az 1980-as évek közepén érte el, mikor Zorislav Srebrić vette át a csapat irányítását. Vezetőedzősége alatt csapata többször is a jugoszláv másodosztályért kiírt rájátszás döntőjének közelébe verekedte magát, azonban az átütő siker és a feljutás rendre elmaradt.

Horvátország 1991-es függetlenségét követően a csapat fő támogatója nevet váltott, a Jugokeramia elnevezést az Industrija keramike váltotta fel, így az első független horvát labdarúgó-bajnokság első osztályába sorolt zaprešići „kerámiások” már NK Inker néven vágtak neki az élvonalbeli pontvadászatnak. A bemutatkozás remekül sikerült, a klub mindmáig legsikeresebb évét zárta, melyen a bajnoki 4. hely mellé az első alkalommal kiírt horvát kupát is elhódította.

A kupagyőzelem KEK-szereplésre jogosította ugyan, mégsem indult, mivel az országban dúló függetlenségi háború arra sarkallta az Európai Labdarúgó-szövetség döntéshozóit, hogy ne engedélyezzék a horvát csapatok szereplését az európai kupákban.

1994-ben újból a dobogó közeli 4. helyen végzett, majd a következő néhány évben teljesítménye rohamos ütemben romlott. 1997-ben kiesett az élvonalból, majd két idénnyel később kiesett a másodvonalból is, az 1992-es nemzeti kupa győztesének csillaga halványodni látszott.

A harmadosztályban megkapaszkodó NK Inker 2001-ben visszajutott a másodosztályba, majd két szezonnal később megnyerte azt. A szárnyalást az élvonalban is folytatta, majd a Dinamo Zagreb ifjú titánjainak (Luka Modrić, Vedran Ćorluka) vezetésével egészen a bajnoki ezüstéremig menetelt.

A Dinamo visszahívta kölcsönadott ifjú játékosait, így az időközben Inter-Zaprešić-re keresztelt klub vezéregyéniségei nélkül vágott neki az UEFA-kupa 2005–2006-os kiírásának. A korábbi BEK-győztes Szerbia és Montenegró-i Crvena zvezda már a 2. selejtezőkörben ízelítőt adott az európai középmezőny gyors és taktikás játékából, és 7–1-es összesítésben ejtette ki zaprešići ellenfelét.

A nemzetközi kupa kudarca a bajnokságba is követte a csapatot, és az egy évvel korábbi ezüstérmét másodosztályú bérletre cserélte.

A távozás rövid volt, az Inter magabiztosan nyerte meg a másodosztályú pontvadászatot, és 2007-ben már újra a legjobbak között versengett.

Sikerei[szerkesztés]

Ezüstérmes: 1 alkalommal (2005)
Győztes: 1 alkalommal (1992)
Ezüstérmes: 1 alkalommal (1992)

Eredményei[szerkesztés]

Európaikupa-szereplés[szerkesztés]

Összesítve[szerkesztés]

Kupa J GY D V LG–KG
UEFA-kupa 2 0 0 2 1–7
Összesítve 2 0 0 2 1–7

Szezonális bontásban[szerkesztés]

Idény Kupa Forduló Klub 1. mérk. 2. mérk.
2005–2006 UEFA-kupa 2. selejtezőkör SCG Crvena zvezda 1–3 0–4

Megjegyzés: Csak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett európai kupák eredményeit tartalmazza. Az eredmények minden esetben az Inter-Zaprešić szemszögéből értendőek, a félkövéren jelölt mérkőzéseket pályaválasztóként játszotta.

Játékosok[szerkesztés]

A klub korábbi neves játékosai[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]