Indzsáz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Indzsáz (arabul: إنجاز – Inǧāz), azaz Teljesítmény egy nőstény egypúpú teve, a világ első klónozott tevéje. 2009. április 8-án jött világra.[1] Az indiai Dr. Nisar Ahmad Wani, a Tevereprodukciós Központ egyik veterán embriológusa az Egyesült Arab Emírségekban fekvő Dubajban 2009. április 14-én jelentette be, hogy a klónozott teve 378 napnyi vemhességet követően komplikációk nélkül született.[2] A klónozás Mohammed bin Rasíd Ál Maktúm miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes valamint Dubaj emírjének pénzügyi támogatásával és személyes jóváhagyásával valósult meg.[2][3] Ezt megelőzően már számtalan sikertelen kísérletet tettek az emírségekben teve klónozására.[3] Indzsázt egy olyan felnőtt teve petefészkének egyik sejtjéből hoztak léte, amelyet húsáért 2005-ben leöltek.[3] A sejteket szövetkultúrában megnövesztették, majd folyékony nitrogénben lefagyasztották.[2] Ezt követően az egyik sejtet bejuttatták egy olyan póttevébe, melynek egyik sejtjéből eltávolították a sejtmagot. A bejuttatott részt elektromos és kémiai eljárásokkal sejtosztódásra késztették. Ennek a folyamatnak egy héten belül meglett az eredménye, és ezt visszaültették a terhességet kihordó teve méhébe. Húsz nappal később az ultrahangos vizsgálatok megerősítették a terhesség tényét, amit a vemhességi időszak alatt folyamatosan szemmel tartottak.[2] Indzsáz megszületése után DNS-ét a Dubaji Molekuláris Biológiai és Genetikai Laboratóriumban megvizsgálták, és megerősítették, hogy az eredeti, petefészekben meglévő sejtek DNS-állománya teljesen megegyezik az újszülöttével. Ezzel megmutatták, hogy Indzsáz az eredeti teve klónja.[2][3]

A tevefuttatás jövedelmező iparág az Egyesült Arab Emírségekben,[4] és dr. Lulu Skidmore, a központ tudományos igazgatója úgy kommentálta a történeteket, hogy a teveklónozás a jövőben lehetőséget kínál az értékes verseny- és tenyésztevék génjeinek megőrzésére.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scientist: First cloned camel born in Dubai. The Associated Press, 2009. április 14. [2009. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 15.)
  2. a b c d e World's 1st cloned camel born in Dubai”, Kuwait News Agency, 2009. április 14.. [2009. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. április 15.) 
  3. a b c d e Spencer, Richard. „World's first cloned camel unveiled in Dubai”, Telegraph.co.uk, 2009. április 14. (Hozzáférés ideje: 2009. április 15.) 
  4. Wigglesworth, Robin, James Drummond. „Cloned camel promises hope for racegoers”, 'Financial Times', 2009. április 16. (Hozzáférés ideje: 2009. április 16.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Injaz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.